Putin: NATO savaş nedeni olur

Putin, "Ukrayna NATO'ya katılır ve Kırım'ı almak için girişimde bulunursa, Avrupa ülkeleri otomatikman Rusya'yla askeri çatışmaya girer" dedi.

Rusya ile ABD ve NATO’yu karşı karşıya getiren gerginliğin, askeri müdahale olmadan dindirilmesi amacıyla görüşmeler sürerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, önceki gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la yaptığı görüşmeye ilişkin yeni detaylar açıklandı.

5 saat süren görüşmede dikkat çekici mesajlar veren Putin, “Ukrayna’nın NATO’ya alınması halinde savaş çıkacağına” işaret etti. Putin, buna neden olarak Ukrayna’nın Kırım’ı geri alma isteğini gösterirken, böyle bir durumda ülkesinin NATO ile karşı karşıya geleceğini ifade etti. Görüşmeyi değerlendiren Putin, Macron’un bazı tekliflerinin “beraber atılacak adımların temelini oluşturabilecek nitelikte” olduğunu söylerken buna karşılık “Henüz üzerinde konuşmak için çok erken” ifadesini kullandı.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile görüşmeye hazır olduğunu fakat öncelikle bu görüşmenin ne amaçla yapılacağının netleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

KİEV’E GEÇTİ

Dün Ukrayna’ya geçen ve Putin’le görüşmesini değerlendiren Macron ise, “görüşmenin Ukrayna’da gerilimin daha fazla tırmanmasından kaçınmaya yardımcı olduğu” mesajını verdi.

Macron, Putin’e “somut güvenlik garantileri sunduğundan” söz ederek, bu görüşme sayesinde “Ukrayna’daki durumda daha fazla bozulma ve daha fazla tırmanma olmamasını garantiye alabildiğini” söyledi. Macron, “Benim açımdan hedefe ulaşıldı. Fransa, güvenilirliğini güçlendirdi” derken, önümüzdeki günlerin Ukrayna krizinin daha fazla büyümesini önlemek açısından kritik olacağını da vurguladı.

Fransız basınında yer alan haberlere göre de, bir Fransız yetkili, Putin’in Macron’la görüşmesinde bir süre Ukrayna sınırı yakınlarında askeri girişimlerde bulunmayacağına yönelik söz verdiğini belirtti. Macron dün Kiev’e geçerek Ukrayna lideri Vlodimir Zelenskiy ile görüştü. Görüşmede iki liderin, Putin’yle görüşmedekinin aksine daha küçük bir masada, daha yakın olmaları dikkat çekti. Kiev’den Berlin’e geçecek olan Macron, Almanya Başbakanı Olof Scholz ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrey Duda ile bir araya gelecek.

BAERBOCK SINIR BÖLGESİNDE!
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna’da ateş hattına gitti. İki günlük “dayanışma misyonu” için Ukrayna’ya giden Baerbock, dün, ülkenin doğu sınırındaki Donbas’a gitti ve Ukrayna ordusunun kontrolündeki bölge ile Rus ayrılıkçıların kontrolündeki bölge arasındaki sınırı ziyaret etti. DW Türkçe’nin aktardığına göre, miğfer ve kurşun geçirmez yelek giyen Baerbock Ukrayna’ya destek sözü verdi.

UKRAYNA TATBİKATA BAŞLIYOR
Krizin çatışmaya dönüşeceği yönündeki endişeler devam ederken, Ukrayna, Rusya’nın sınır yakınlarındaki düzenlediği tatbikatlara yanıt vermeye hazırlanıyor. Nitekim Ukrayna Savunma Bakanı Oleksey Reznikov, 10-20 Şubat arasında düzenlenecek tatbikatın, Rusya’nın sınırda düzenlediği tatbikatlara yanıt niteliği taşıdığını kaydetti. Reznikov, tatbikatta Türkiye’den satın alınan “Bayraktar” silahlı insansız hava araçları ile ABD yapımı taşınabilir Javelin tipi tanksavar füzeleri ve İsveç yapımı NLAW füzelerinin test edilmeye başlanacağını bildirdi.

Kaynak Milliyet

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****