Tatar sordu: Alternatif gidip Rum’a gidip yama olmak mı?

“Kapalı Maraş diye bir şey yoktur. 5 km’lik Kapalı Maraş artık açıktır” diyen Tatar, pandemi nedeniyle ekonomik sorunlar olduğunu belirterek "Bunun alternatifi gidip Kıbrıs’a yama olmak mı?” diye sordu.

HABER MERKEZİ

Anastasiadis’in Kapalı Maraş’taki malları için Taşınmaz Mal Komisyonu’na vatandaşlarının başvurmaması yönünde yaptığı çağrıyı değerlendiren Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, “47 yıldır çözüm olmadığını gören ve olmayacağını da gören Kıbrıslı Rumlar malları için başvuru yapıyor” dedi. Tatar ayrıca “Kapalı Maraş diye bir şey yoktur. 5 km’lik Kapalı Maraş artık açıktır” ifadesini kullandı. Pandemi nedeniyle ekonomik sorunlar olduğunu belirten Tatar, “Devletimizden ve Türkiye’den vazgeçecek değiliz. Bunun alternatifi gidip Kıbrıs’a yama olmak mı?” diye sordu.

Gündem Kıbrıs’ta Çiğdem Aydın’ın yayınına bağlanan Tatar açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Anastasiadis, ‘Kıbrıs meselesi çözülecek, çözülünce Maraş’taki mallarınıza geri döneceksiniz’ diyor. 47 yıldır vatandaşlar sorunun çözüleceğine inançlarını yitirdi. TMK’ya başvurmaları ve haklarını almaları en büyük temennileri. 400’ün üzerinde başvuru var, baskı olmasa, binlerce olacak. Biz doğru yoldayız, biz ezberi bozduk. Kapalı Maraş denilen 5 km’lik bölge şu anda açılmıştır. O eski adıydı. Şimdi açıktır. Açıldığı günden bugüne 400 binden fazla insan ziyaret etti.

Kapalı Maraş açılımımızın Türkiye Cumhuriyeti tarafından tamamen desteklenmesi de bize güç veriştir. Yeni siyaset, yeni vizyon… Proaktif siyaset bunu gerektirir. Federasyon boşa çıktı. Bu inandırıcılığımızı dünyaya gösterdik. Rahatsızlıklarını ifade ettiklerinde, “evet ama biz de buradaki ambargolardan direkt uçuşların olmamasından dolayı biz de rahatsızız” dedim. ‘Haksızlıkların son bulması ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’ye girmesi sonucu oluşan durumun değişmesi için iki tarafın onay vermesi gerekir’ diyorlar. Rum tarafı inatçı pozisyonunu devam ettirmektedir. Bu iş nasıl hallolacak ancak akıl yoluyla hallolacak. Çözümün gerçekçi ve pratik olması gerekir. İki taraf 60 yıldır ayrıdır, ayrı devlet vardır, ayrı yaşananlar vardır. Adil ve sürdürülebilir bir anlaşma olması lazım. Biz yeniden kavga ve çatışma istemiyoruz.

Dünya Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi 5’ten büyüktür. Zaman içerisinde hakkımızı, hukukumuzu alacağız. Kıbrıslı Türkler demokrasisini, özgürlüğünü, bağımsızlığını sürdürmeye devam edecektir. Birtakım sıkıntılar olabilir ama alternatif gidip Rum’a yama olmak mı? Kendi ülkemizden ve Türkiye’den vazgeçip gidip Rum’a yama olmayı Kıbrıslı hiçbir Türk istemez.”

Foto: Arşiv

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi