“Türkiye’yi müzakere masasına geri götürecek tüm uygun araçlardan yararlanmaya devam edeceğiz”

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs çözüm müzakerelerinin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde başlaması için gerekli tüm araçları kullanacağını ifade etti.

“Kıbrıs Cumhuriyeti” Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs çözüm müzakerelerinin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde başlaması için gerekli tüm araçları kullanacağını ifade etti.

Pazar günü basına konuşan Pelekanos, “Yaşanan çıkmaz, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının uzlaşmazlığının yarattığı kördüğümdür” dedi ve 2018’de Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’in, Kıbrıs Türk toplumu eski lideri Mustafa Akıncı’yla müzakere sürecinin başlamasına giden yol üzerinde anlaşmaya vardığını hatırlattı.

Marios Pelekanos şöyle devam etti:

“Bunu Kıbrıs Türk toplumu liderliğine Ersin Tatar’ın seçilmesi izledi. O zamandan bu yana Türk uzlaşmazlığı denilen bir engelimiz var. Kıbrıs sorununda bizi çözüme götürecek yapıcı bir diyaloğun başlaması için Türkiye’yi müzakere masasına geri götürecek tüm uygun araçlardan yararlanmaya devam edeceğiz, buna yükümlüyüz.”

“Zorlukları biliyoruz. Gerçekçiyiz, Kıbrıslı Türklerin duruşunu günlük takip etmekteyiz, Sayın Tatar’ın açıklamalarını takip etmekteyiz. Biz hedeflerimize ulaşmak için her türlü aracı kullanmaya devam edeceğiz.”

Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs üst düzey temsilcisinin atanmasında bir anlaşmaya varılmadığı dikkate alındığında, Birleşmiş Milletler’in iki tarafı ortak bir zemine getirme inisiyatifini üstlenip üstlenmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Sözcü, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs yeni Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın iki tarafla temaslarına devam edeceğini söylediğini hatırlattı.

Pelekanos, “Ortak zemin orada, büyük mesafe alınan, görüşülen birçok konuda büyük ilerleme sağlanan Crans Montana’da bırakıldığı noktada, Üst Düzey Anlaşmalarda, BM Şefi’nin görevini tanımlayan BM kararlarında ve anlaşma sağlanan uzlaşmalardadır” dedi.

Dolayısıyla ortak zeminin orada olduğunu ve iki tarafında müzakere masasına dönmesi gerektiğini, BM’nin bir temsilci atamasının bu yönde bir yardım olduğunu kaydeden Marios Pelekanos, Kıbrıs Rum tarafının tüm bu çabaya yardımcı olabilecek bazı güven yaratıcı önlemler sunduğunu da hatırlattı.

Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönündeki müzakere süreci, İsviçre’nin Crans Montana kentinde Temmuz 2017’de yapılan son tur müzakerelerde başarısız olarak işlemez hale gelmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile Kıbrıs Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides arasında yapılan telefon konuşmasıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Pelekanos, Kıbrıs ve İsrail’in, ABD’nin imtiyazıyla 3+1 iş birliği gibi çok taraflı ve üçlü iş birliği, ayrıca ikili iş birliğinin daha da artırılmasını ve derinleştirilmesini arzuladıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Anastasiades’in İsrail’e ziyaretinin, İsrail ve Yunanistan’la üçlü toplantıyı hatırlatan Sözcü, “Tarafların bu iş birliğini daha da derinleştirme isteği, yeni İsrail hükûmetinin yetkililerinin katılımında teyit edilmiştir” şeklinde konuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi