Birleşik Krallık’tan federal çözüme destek

Birleşik Krallık Avrupa Bakanı Chris Heaton-Harris, Londra'nın Kıbrıs'ta “siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu federasyon modeline dayanan BM parametrelerine uygun” bir çözüm için BM liderliğindeki sürece verdiği desteği teyit etti.

Birleşik Krallık hükümetinde kısa süre önce Avrupa Bakanı olarak göreve başlayan Chris Heaton-Harris, Londra’nın Kıbrıs’ta “siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu federasyon modeline dayanan BM parametrelerine uygun” bir çözüm için BM liderliğindeki sürece verdiği desteği teyit etti.

Britanya’daki Ulusal Kıbrıslılar Federasyonu’nun mektubuna yanıt veren Bakan, böyle bir modelin “her iki tarafın endişelerini giderecek kadar geniş” olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan Chris Heaton-Harris, Kıbrıs’ın refahının artması ve bölgenin güvenlik ve istikrarının güçlendirilmesi gibi başarılı bir çözümün faydalarını da vurguladı.

Heaton-Harris, Birleşik Krallık bakanlarının ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin sadece ilerlemeyi teşvik etmek için değil, aynı zamanda “uzlaşma umutlarını baltalayabilecek her türlü eylem veya söylemden kaçınması” çağrısında bulunmak için tüm taraflarla aktif olarak ilişki kurduğunu söyledi.

Bakan ayrıca, Maraş’daki gerginliklere de değinerek, ülkesinin ilgili Güvenlik Konseyi kararları ve açıklamalarına ve uluslararası alanda tanınan Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi MEB’indeki hidrokarbon faaliyetlerine verdiği desteği tekrarladı.

Avrupa Bakanı, Birleşik Krallık -Kıbrıs ikili ilişkisinin “hiç bu kadar güçlü olmadığı” bir dönemde görevini üstlendiği yorumunu da yaptı.

Federasyon Başkanı Christos Karaolis, Heaton-Harris’e gönderdiği mektupta, “Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünün anahtarını elinde tuttuğunu, ancak yeniden birleşme için belirgin bir şekilde destekten kaçındığını” belirtmişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****