Pandemi ve ölümler nedeniyle iki bakan hakkında suç duyurusu

Türkiye'de sağlık meslek örgütleri ve insan hakları savunucuları, pandemi sürecinde yaşanan ölümler nedeniyle Sağlık Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Aralarında Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) bulunduğu sağlık meslek ve insan hakkı örgütleri, Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını süresince meydana gelen sağlık ve yaşam hakkı ihlalleri nedeniyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda pandemiyle mücadelede yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle yurttaşların yaşam ve sağlık haklarının ihlal edildiği belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda; kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamanın “sosyal devlet”in en temel ilkesi olduğu belirtilirken gerek uluslararası hukuktaki gerek Anayasa’daki ilgili maddelere atıf yapıldı.

“YAŞAM VE SAĞLIK HAKKI İHLALLERİNDEN BAKANLAR SORUMLU”
Salgın süresince alınan ve alınmayan tedbirlerden de söz edilen metinde şu ifadeler yer aldı:

“Salgın hastalıkla mücadelede tüm kararların tıp biliminin gereklerine uygun olarak Sağlık Bakanlığı tarafından alınması gerekirken, mevzuatta belirlenen yetkinin kullanılmaması nedeniyle oluşan hak ihlallerinden Sağlık Bakanı sorumludur. (…) İdari kolluk yetkisinin amacı Anayasa’da devlete ve hükümete verilen görevlerin yerine getirilmesini temindir. Tıbbi olmayan gerekçelerle açık tutulan işyerlerinin denetiminin yapılmaması nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hak ihlallerinden sorumludur. (…) Sağlık Politikaları Kurulu üyeleri sağlık politikasının belirlenmesi görevlerini yerine getirmemeleri nedeniyle yaşam ve sağlık hakkı ihlalinden sorumludur.”

KAMU DAVASI AÇILMASI TALEBİ
“Türkiye’de pandemi döneminde fazladan ölümlerle birlikte 200 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, temel haklara ilişkin uluslararası sözleşmelerde ve Anayasa’da korunan hakların teminine yönelik tercihler yapılmaması nedeniyle kişilerin sağlık ve yaşam hakları ihlal edilmiştir” denilen suç duyurusu metninde, görevlerini kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında kamu davası açılması talep edildi.

BASIN AÇIKLAMASINA POLİS ENGELİ
Öte yandan sağlık meslek örgütleri ile insan hakları savunucularının suç duyurusunun ardından Ankara Adliyesi önünde yapılmak istenen açıklamaya izin verilmedi. Emniyet güçleri, gazetecileri basın açıklamasının yapılacağı yerden uzaklaştırdı. Basın açıklamasına katılmak isteyenler de polsiler tarafından engellendi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi