Uluslararası Af Örgütü: Türkiye’ye ‘ihlal prosedürü’ başlatılmalı

Uluslararası Af Örgütü, Osman Kavala kararı sonrası Avrupa Konseyi, Türkiye'ye ihlâl prosedürü başlatılması gerektiğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks, “Türkiye’nin Osman Kavala’yı cezaevinden tahliye etmemek için öne sürdüğü gerekçeler miadını doldurdu. Türkiye’nin AİHM’in bağlayıcı kararını uygulamayı reddetmesi, Kavala’nın kişi hürriyeti hakkının ihlâlidir ve Avrupa’nın insan hakları sisteminin bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.

Osman Kavala, hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmamasına rağmen dört yıldan uzun süredir Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Avrupa Konseyi, AİHM’in Osman Kavala’yla ilgili kararlarının uygulanmaması halinde Türkiye’ye ihlâl prosedürü başlatacağını açıklamıştı.

AİHM, 10 Aralık 2019 tarihli kararında, Kavala’nın “makul şüphe olmadan, siyasi nedenlerle tutuklanması ve bireysel başvurusunun makul sürede incelenmemesini” gerekçe göstererek, bu durumun hak ihlali olduğunu belirtmişti.

AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) taraf olan tüm devletler için AİHM kararlarının bağlayıcı olmasına yönelik adım atabiliyor.

Kaynak: T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi