‘En kötü’ varyant nedeniyle Afrika ülkeleri kırmızı listeye alındı

Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Eswatini ve Zimbabve’den İngiltere’ye uçuşlar yasaklanıyor.

HABER MERKEZİ

Bilim adamlarının, şimdiye kadar tespit edilen en kötü Covid-19 varyantı olduğundan korkulan alarmı yükseltmesinin ardından, altı ülkenin İngiltere’nin kırmızı liste seyahat kısıtlamaları altına alınmasıyla birlikte Güney Afrika’dan uçuşlar yasaklanacak.

The Guardian’da yer alan habere göre daha bulaşıcı olmasından korkulan B.1.1.529 varyantının korunması gereken aşı programı için potansiyel olarak önemli bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Varyantın tespit edildiği Güney Afrika ve komşu ülkelerden yakın zamanda dönen yüzlerce kişinin, yeni varyantın İngiltere’ye girmesini önlemek için izini sürmesi ve testler sunması bekleniyor.

Salı günü tanımlanan varyant, “son derece yüksek sayıda” mutasyon taşıdığı için endişe yarattı, bu da spike proteinin aşıların hedef almak için tasarlandığı versiyondan farklı göründüğü anlamına geliyor. Güney Afrikalı bilim adamları tarafından Perşembe günü sunulan en son veriler, varyantın daha bulaşıcı olduğunu ve ülke genelinde illerde zaten mevcut olduğunu ortaya koydu.

Yetkililer, Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Eswatini ve Zimbabve’yi İngiltere’nin kırmızı seyahat listesine koymanın ve Cuma gününden itibaren uçuşları yasaklamanın yanı sıra, PCR testlerinin kullanımının sınırlı bir şekilde yeniden başlatılması gerekip gerekmediği de dahil olmak üzere bir dizi seyahat önlemini gözden geçiriyorlar.

İsrail ise vatandaşlarının aynı altı ülkeyi ve Mozambik’i kapsayan güney Afrika’ya seyahat etmelerini ve bölgeden yabancı yolcuların girişini yasaklayacağını duyurdu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi