Harmancı: Yerel tarım ile ülkede 20 milyon dolar kalacak, et ucuzlayacak

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, deneme ekimi yapılan, hayvancılığın dövize bağlı en önemli girdi maddesi soya fasulyesinin üretiminin başarıldığını, yayılması halinde ülkede 20 milyon dolar kalacağını ve etin ucuzlayacağını söyledi.

HABER MERKEZİ

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, yerel tarımın önemini, ülke kaynaklarının doğru kullanıldığında kriz dönemlerinde ne kadar büyük bir anlamı olduğunu yaşayarak gördüğümüzü belirttiç. Harmancı, girdi maliyetlerini düşürmek için önemli olanın ithalata dayalı üretimin önemli bir bölümünü yerelde üretebilecek yaklaşımlar olduğunu vurguladı.

Lefkoşa Belediye Başkanı Harmancı, LTB bünyesinde deneme ekimi yapılan soya fasulyesinin başarılı bir şekilde üretildiğini açıklayarak, tüm hayvancılığın dövize bağlı en önemli girdi maddesi olan ürünün yerelde üretilebileceğinin altını çizdi. Harmancı açıklamasının devamında, “Bu deneme ürününü binlerce dönüme yayabilmek ve altyapımızı kurgulamak demek; ülkede kalacak olan para 20 milyon dolar, ek istihdam ve etin ucuzlaması demek.” ifadelerini kullandı.

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın açıklaması şöyle:

“Yerel tarımın önemini, ülke kaynaklarının doğru kullanıldığında böyle kriz dönemlerinde ne kadar büyük bir anlam ifade ettiğini bir kez daha yaşayarak görüyoruz.

Girdi maliyetlerini düşürebilecek en önemli iş ithalata dayalı üretimin önemli bir bölümünü kendi üretebileceğimiz yaklaşımlardır.

Ör: Soya fasulyesi, tüm hayvancılığın dövize bağlı en önemli girdi maddesi, peki yapabilir miyiz..?

Evet yapabiliriz.

Fotoğrafta gördüğümüz deneme ekiminden elde edilen ilk hasat “dane” Soya Fasulyesi ürünümüz…Bu ürünün bir yıllık ithalat maliyeti 20 milyon dolar. Üretebileceğimizi ispatladık. Bu deneme ürününü binlerce dönüme yayabilmek ve altyapımızı kurgulamak demek; ülkede kalacak olan para 20 milyon dolar, ek istihdam ve etin ucuzlaması demek.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi