ENFLASYON GÜNEYDE % 4, KUZEYDE % 55

Türk Lirası kullanmanın sonucu olarak artan enflasyon Türkiye’de yüzde 49’a dayanmışken, Kıbrıs’ın kuzeyinde bu rakam bağımsız ekonomistlere göre yüzde 55’i aştı. AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ise bu oran yüzde 4’te kaldı.

HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu olan Eurostat’ın açıkladığı son verilere göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Ekim ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranı yüzde 4.4’e yükseldi. Bu oran Eurozone bölgesinde bulunan ülkelerin ortalama yüzde 4.1’lik enflasyon oranının 0.3 puan üzerinde bulunuyor.

2020 yılının Ekim ayında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enflasyon oranı yüzde -1.4 iken, 2021 yılının Eylül ayında yüzde 3.6 dolaylarında bulunuyordu. AB üyesi tüm ülkelerde yıllık enflasyon oranının Eylül ayına göre yükseliş gösterdiğinin belirtildiği raporda, üye ülkeler arasında en düşük enflasyon yüzde 1.4’lük oranla Malta’ya ait.

Malta’yı takip eden ülkeler ise yüzde 1.8 ile Portekiz, yüzde 2.8’lik oranlarla Finlandiya ve Yunanistan oldu. AB üyesi ülkeler içerisinde en yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler arasında yüzde 8.2 ile Litvanya başı çekerken, yüzde 6.8’lik oranla Estonya ve yüzde 6.6’lık oranla Macaristan geliyor.

Eurostat raporuna göre, Ekim 2021 itibarıyla Euro bölgesindeki en büyük enflasyon artışı yüzde 2.21 puan yükselmeyle enerji sektöründe oldu. Hizmet sektöründeki artış yüzde 0.86 puan artarken, enerji sektörü dışında kalan endüstriyel ürünlerdeki artış yüzde 0.55 oranında arttı. Yiyecek, alkol ve tütün sektörlerindeki artış ise yüzde 0.43 oranında gerçekleşti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi