“Kadınlar önde! Eşitlik, yeniden birleşme, barış”

POGO Kadın Hareketi, Kıbrıs Kongresi'ni “Kadınlar önde! Eşitlik, yeniden birleşme, barış” sloganı ile gerçekleştirdi.

14. Kıbrıs Kongresi’ni gerçekleştiren POGO Kadın Hareketi kadın haklarını güvence altına almayı sağlamanın tek yolunun, kadınların örgütlü bir şekilde haklarını talep ederek, mücadeleyi sürdürmekten geçtiğini vurguladı ve Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk-Ermeni-Maronit ve Latin, Kıbrıslı tüm kadınları öne çıkmaya ve EŞİTLİK-YENİDEN BİRLEŞME-BARIŞ mücadelesine katılmaya çağırdı.

Dün Lefkoşa’da yapılan POGO Kadın Hareketi’nin 14. Kıbrıs Kongresi vesilesiyle yayınladığı duyuru:

“POGO Kadın Hareketi’nin “Kadınlar Önde! EŞİTLİK-YENİDEN BİRLEŞME-BARIŞ” sloganıyla gerçekleştirilen 14. Kıbrıs Kongresi vesilesiyle, Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk-Ermeni-Maronit ve Latin, Kıbrıslı tüm kadınlara en içten selamlarımızı gönderiyor ve onları adanın yeniden birleşmesi için, barış ve refah için ortak mücadelelerimize devam etmeye çağırıyoruz.

Mülteci kadınları, mahsur kalan kadınları, kayıp annelerini, eşlerini ve çocuklarını, göçmen kadınları, Kıbrıs’ta yaşayan ve çalışan bütün kadınları selamlıyoruz. 70 yıl önce kadınların kurtuluşunun yolunu açan ve mücadeleleriyle katkıda bulunan bütün kadınları, tüm emekçi kadınları, hareketimizin öncülerini saygıyla anıyoruz.

Etnik kökeninden, renginden ve dini inancından bağımsız olarak, tüm kadınları selamlıyor ve içinden geçtiğimiz dönemde ülkemizin ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğu gerçeğinin belirlediği veriler ve yeni koşullarla şekillenen Kıbrıs yaşamının her alanını POGO Kadın Hareketi’nin sürekli ilgiyle takip etmeye devam edeceğine dair kendilerini temin ediyoruz. Anastasiadis-DİSİ hükümetinin uyguladığı neoliberal halk düşmanı politikalar hayatın her alanını etkilemektedir.

Yolsuzluklar ve karmaşık çıkar ilişkileri artık Cumhurbaşkanı’nın adının ve yakın aile çevresinden isimlerin karıştığı günlük olaylar haline gelmiştir. Aynı zamanda, Türkiye’nin tahrik edici tutumu ve hükümetin sergilediği ihmalkarlık ve kayıtsızlık nedeniyle Kıbrıs sorunu daha öncesinde görülmemiş bir çıkmazda bulunmaya devam etmekte ve kalıcı taksim gerçek bir tehlike haline gelmektedir.

Aynı esnada Kıbrıs ve tüm dünya son iki yıldır yeni zorluklarla karşı karşıyadır. Emperyalist müdahaleler dünyanın çeşitli bölgelerinde yıkımlara, insanların yaşamlarını kaybetmelerine ve yerlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kalmalarına yol açan savaşlara ve çatışmalara neden olmaya devam ederken, COVID-19 salgını tüm dünyada yeni zorluklara yol açmakta ve mevcut eşitsizlikleri daha da şiddetlendirmektedir. Bu tabloya yaşanmakta olan iklim krizi de eklenmekte ve uzmanlar acilen önlemler alınması uyarısında bulunmaktadırlar.

Bu koşullarda, kadın haklarında ve kazanımlarında ciddi gerilemeler yaşanmaktadır. Yoksulluğun ve işsizliğin artması, çalışma ilişkilerinin düzensizleştirilmesi, sosyal devletin daraltılması, sosyal yardımların ve bakım hizmetlerinin azaltılması, kadınlara yönelik şiddetin artması Kadın Hareketi’nin yeni mücadeleler, daha kitlesel ve daha güçlü mücadeleler vermesini gerektiren büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunun altını çizen örneklerden sadece bazılarıdır.

POGO Kadın Hareketi, hedeflerimizin kadınlar yararına eyleme dönüşmesi için gereken mücadeleleri 14. Kıbrıs Kongresi’nde alacağı kararlarla aynı ve daha güçlü, daha yoğun mücadele ruhuyla sürdüreceği güvencesini tüm kadınlara vermektedir.

Bu kararlara temelinde:
• Kıbrıs sorununun çözümü, yurdumuzun ve halkımızın yeniden birleşmesi için,
• Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi için,
• İşsizliğe, çalışma ilişkilerinin düzensizleştirilmesine ve günden güne daha da ağırlaşan yoksulluğa karşı koymak için,
• Çalışma yaşamında cinsel tacizlere ve cinsiyetçi eşitsizliklere son verilmesi için,
• Ailenin ve çalışan kadınların ihtiyaçların yanıt verecek sosyal politikaların yaşama geçirilmesini talep etmek için,
• Kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele etmek için,
• Cinsiyetlerin rolü hakkında ver olan basmakalıp anlayışlara karşı savaşmak için,
• Karar alma merkezlerine kadınların katılımını artırmak için,
mücadelelerimizi daha hedef odaklı ve daha da güçlü bir şekilde olarak sürdürüyoruz.

Var olan tüm zorluklara ve engellere rağmen, tüm kadınları kolektif ve bireysel düzeyde haklarını talep ederek siyasi, sendikal ve sosyal alanlarda eylemlerini ve katılımlarını güçlendirmeye çağırıyoruz.

Kadın haklarını güvence altına almayı sağlamanın tek yolu örgütlü bir şekilde haklarımızı talep etmemiz ve mücadelemizi sürdürmemizdir. Bu nedenle bütün kadınları öne çıkmaya ve EŞİTLİK-YENİDEN BİRLEŞME-BARIŞ mücadelesine katılmaya çağırıyoruz!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi