Askıdaki Egemenlik çıktı

Rebecca Bryant ve Mete Hatay'ın birlikte yazdığı "Askıdaki Egemenlik / Kuzey Kıbrıs'ta De Facto Devletin İnşası" İletişim Yayınları'ndan çıktı.

Rebecca Bryant ve Mete Hatay’ın birlikte yazdığı “Askıdaki Egemenlik / Kuzey Kıbrıs’ta De Facto Devletin İnşası” İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Askıdaki Egemenlik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti örneğinden hareketle, devlete benzeyen, devlet gibi davranan ama uluslararası planda tanınmayan, yok varsayılan de facto devlet vakasını ele alıyor. Kitap, Rebecca Bryant ve Mete Hatay’ın Kıbrıs’ta yirmi yıldan uzun süredir yürüttükleri etnografi ve arşiv araştırmalarının bir ürünü. Yazarlar, hukuken değil ama fiilen var olan diğer devletler gibi, KKTC’nin de belli bir statüye dayanıp, gerçek devletmiş gibi bir dizi kamu hizmetini yerine getirmesini, seçimler düzenlemesini ama aynı zamanda tanınmamanın fiilî devletin yurttaşlarında yarattığı “hiçbir zaman gerçek devlet olamayacağı” inancını nasıl beslediğini inceliyorlar.

Askıdaki Egemenlik, KKTC’nin ortaya çıkış sürecini ve Kıbrıs Türklerinin bu süreçte sergiledikleri farklı direniş ve varoluş stratejilerini zengin bir etnografik ve tarihî bilgiyle mercek altına alırken, bir devletin ortaya çıkışı, oluşumu ve egemenlik konularıyla ilgilenenlere son derece değerli bir kaynak sunuyor.

Rebecca Bryant
1967’de doğdu. Halen Utrecht Üniversitesi’nde Kültürel Antropoloji Profesörü olarak çalışıyor ve London School of Economics’in Avrupa Enstitüsü’nde de araştırmalar yapmaya devam ediyor. Chicago Üniversitesi’nde antropoloji doktorası yapan siyaset ve hukuk antropolog Bryant’ın araştırma alanı daha çok Kıbrıs ve Türkiye’deki etnik çatışmalar ve yerinden edilme; sınır uygulamaları; çatışma sonrası yakınlaşmalar ve adanın iki tarafında devam eden egemenlik iddiaları üzerine yoğunlaşmaktadır. Kahire’deki Amerikan Üniversitesi, ABD’de Cornell ve George Mason Üniversitesi, İngiltere’deki London School of Economics’in yanında Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Kıbrıs Kampüsü’nde ders verdi. Yayımlanmış kitapları: Tebaadan Vatandaşa: Kıbrıs’ta Modernite ve Milliyetçilik (İletişim, 2007); The Past in Pieces: Belonging in the New Cyprus (University of Pennsylvania Press, 2010) ve The Anthropology of the Future (Cambridge, 2019).

Mete Hatay
Araştırmacı yazar. 2 Kasım 1962’de Lefkoşa’da doğdu. 2003 yılından beri Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, Oslo’nun (PRIO) Kıbrıs Merkezi’nde kıdemli araştırmacı ve danışman olarak çalışmaktadır. Havadis gazetesi başta olmak üzere yerli ve yabancı basında çıkan birçok araştırma yazısı yanında, American Ethnologist, Journal of Modern Greek Studies, Journal of Refugee Studies ve Ethic and Racial Studies gibi akademik dergilerde yayımlanan makaleleri, başta PRIO’da olmak üzere yayımlanmış raporları vardır. Aynı zamanda sivil toplum aktivisti olan Hatay, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Eğitim Vakfı, Mülteci Hakları gibi birçok sivil toplum örgütünün kuruluşunda veya idaresinde yer almıştır. Hatay’ın, Eşikteki Meseleler (Söylem Yayınevi, 2020) ve Kıbrıs’ın En Uzun Yüzyılı (Kalkedon Yayınları, 2021) adlı iki kitabı vardır.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi