Ayfodi Tepesi’ndeki eylemde Sennaroğlu şov!

Belediye Meclis üyelerinin aylardır süren uyarılarını dikkate almayan Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Senneraoğlu, bölge halkının tepkisi yükselince eyleme katılarak, “mevcut taş ocağı ile ilgili sorun yok, genişletilmesine karşıyız" dedi. Çevreciler bu sözlere tepki gösterdi.

HABER MERKEZİ
Fotoğraflar: Mustafa Güray Burkan

Türkiye’den Emrullah Turanlı’ya ait Taş Yapı şirketinin köy yollarının yapımında kullanılmak üzere taşocağı olarak kullanmaya başladığı Ayfodi Dağı’nda bugün eylem yapıldı. Büyükkonuk’un sevilen simalarından ‘Ayşe Aba’ da eyleme destek verdi. Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, “mevcut taş ocağı ile ilgili sorun yok, genişletilmesine karşıyız” derken çevreciler bu sözlere karşı çıktı.

Eylemciler, devlete bu katliamı durdurmak için çağrıda bulundu. Bölgede sadece ekolojik değil kültürel değere de sahip birçok yapının bulunduğunu söyleyen eylemciler, çalışmaların durdurulmaması halinde yargıya başvuracaklarını belirtti.

Ayfodi Dağı çevresinin çok eski bir yerleşke olduğunu belirten çevreciler, etrafta yaptıkları araştırmalarda iş makinelerinin kırdığı çömlekler bulduklarını söylediler. Ayrıca, aynı bölgede eski bir kilise ve sarnıçların olduğunu vurgulayan aktivistler, bölgenin açık hava müzesi olması gerektiğinin altını çizdiler.

ASIM: BÜTÜN İZİNLER DURDURULMALI
Bugün Kıbrıs’a konuşan CTP’li belediye meclis üyesi Yüksel Asım, bölgede yaşanan katliama tepki göstererek Sennaroğlu’nun aksine çalışmaların derhal durdurulması gerektiğini vurguladı. Aylardır uyarılar yaptıklarını ifade eden Asım, geri dönüşü olmayacak tahribatlar yaratıldığını belirtti. Asım sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tür taş ocaklarının devam etmesi kesinlikle yanlıştır. Bölgeye yeterince zarar verildi. Tüm izinlerin acilen durdurulması gerekiyor. Beşparmakların uzantısı dağların son kalıntıları… Uzaktan bile gördüğünüzde içiniz sızlıyor. Belediye toplantılarında 1,5 ay önce uyarılarımızı yaptığımız halde ciddiye alınmadı. Bölgedeki yurttaşların tepkisi yükselince Belediye Başkanı meseleye dahil oldu. Sennaroğlu uyarılarımızın üzerine 1,5 ay önce şerit çekti ama ilgili firma şeridi aşarak çalışmalarına devam etti. Bu iş burada bitmez. Bu izinler iptal edilmeden bize rahat uyku yok. Kimse de rahat uyumasın!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi