Kızılyürek’in ‘Milliyetçilik Kıskacında Kıbrıs’ yeniden raflarda

Avrupa Parlamentosu üyesi Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek’in ilk olarak 2002 yılında yayınlanan 'Milliyetçilik Kıskacında Kıbrıs' adlı eseri okurlarının talebi doğrultusunda altıncı baskısıyla yeniden yayınlandı.

Avrupa Parlamentosu üyesi Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek’in ilk olarak 2002 yılında İletişim Yayınları tarafından yayınladığı Milliyetçilik Kıskacında Kıbrıs adlı eseri, altıncı baskısıyla yeniden okurlarıyla buluşuyor.

İletişim Yayınlarından yapılan açıklamaya göre ‘Milliyetçilik Kıskacında Kıbrıs’ okurların ilgisini görmeye devam ettiğinden kitabın altıncı baskısı yayınlandı.

Kızılyürek ilk baskısını 2002 yılında yayınladığı Milliyetçilik Kıskacında Kıbrıs başlıklı eserinde Kıbrıs’ın kendi kaderini belirleyememişini veya kendi kaderini iki ‘anavatan’ın kaderine, alınyazısına göre belirlemeye çalışmasını, iki milliyetçiliğin kıskacında varolmaya çalışan bir ada olduğunu vurgulamaktadır. Kızılyürek ayrıca kitapta bir tarafta Yunan milliyetçiliğinin teritoryal genişlemesinde sınırın en ucunda yaşadığını aktarırken diğer tarafın Türk milliyetçiliğinin yeni ‘Hatay’ı olma yolunda gittiğinin de bu eserinde açıkça altını çizmektedir.

Kızılyürek’in, Kıbrıs’taki iki toplumun çok uzun süredir varoluş koşullarını belirleyen milliyetçilerin, iki toplumun kendine özgün kaderlerini yaşamalarındansa ‘anavatanlar’ın kaderine bağımlı yaşamalarını tercih ettiklerini ve Kıbrıslı Rum milliyetçiliği Yunanistan’ın bir parçası olarak kabul edilmek isterken, Kıbrıslı Türk milliyetçiliği Türkiye’nin sancağı olmayı arzuladığını detaylandırarak okurlarına sade bir dille ulaştırdığı ‘Milliyetçilik Kıskacında Kıbrıs’ yakında 6. baskısı ile kitapçılarda bulunabilecek.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi