“Maraş, Rumlarla Türklerin birlikte yaşadığı bir model olabilir”

Güneyde seçilen ‘Mağusa Belediye Başkanı’ Simos Ioannou ve ‘belediye meclis üyelerinden' oluşan bir heyet Maraş’ı ziyaret etti, barış mesajı verdi.

Çeviri: Bugün Kıbrıs

‘Mağusa Belediye Başkanı’ Simos Ioannou, dün ‘belediye meclisi üyeleriyle’ birlikte kapalı Maraş bölgesini ziyaret ederek Kıbrıs Türk tarafının ziyarete açılan alanlara yaptığı müdahaleleri yerinde gördü.

‘Mağusa Belediye Meclisinin 20 üyesi’ kuzeye geçerek kapalı Maraş’ın açılan sokaklarını ziyaret etti ve yapılan değişiklikleri yerinde inceledi. Heyetten bir grup Demokrasi Bulvarı’ndan yeni açılan kumsala yürürken bir grup da belediye binasına gitti.

IOANNOU: KASABAMIZA GELDİK
Ioannou, şehrin ‘meşru’ yöneticileri olarak Maraş’ta yapılan değişikliklerin neler olduğunu ve açılan yerleri görmek için bu ziyareti gerçekleştirmeye karar verdiklerini söyledi.
Ioannou, “Bu şehrin bize, Mağusalılara ait olduğunu tüm dünyaya kanıtlamak için geldik” dedi. Ioannou, “Barış için geldik ve birlikte yaşamaya, Kıbrıs sorununu çözmeye hazırız. Bu ziyaretin amaçlarından biri de Kıbrıslı Türklerle bizi hiçbir şeyin ayırmadığını ve birlikte yaşayabileceğimizi göstermeye hazır olduğumuz mesajını vermektir” ifadelerini kullandı.

Bazı genç ‘belediye meclis üyelerinin’ Maraş’ı ilk kez gördüklerinden ve şaşkınlıklarını gizleyemediğinden, kendisi de dahil olmak üzere orada yaşayanların ise yoğun duygular yaşadığından bahseden Ioannou, 1973 yılında mezun olduğu okulunu yıllar sonra ilk kez görebildiğini söyledi.

Maraş ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunan Ioannou, göçmenlerin BM idaresi altındaki kasabalarına dönüşlerinin yolları olduğunu belirterek, “Kıbrıslı Türklerle birlikte bu şehrin birlikte yaşanabilen bir model olabileceğini ve tüm bu avantajlardan yararlanabileceğini göstermek için çalışmalıyız” dedi.

“KIBRIS SORUNUNA HALA BİR ÇÖZÜM UMUDUM VAR”
‘Belediye başkanı’, “Belki Mağusalıların üçte ikisi gitti, belki biz de gideceğiz ama her zaman umut vardır ama zaman bize karşı” dedi. Sadece umut olduğu için, gecikmelere yer olduğu anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Maraş’taki hamlelerine ilişkin yorumda bulunan Ioannou, kuzeydeki herkesin bu şekilde düşünmediğini, sadece federal bir çözüm istemeyenlerin tutumunun bu olduğunu kaydetti. BM kararlarında ve AB kararlarında öngörüldüğü şekilde bir çözüm aramanın önemini vurguladı.

Kaynak: Cyprus Mail

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi