Nefret suçu şikayetleri sonuçlanmıyor

Kuir Kıbrıs Derneği, polisin nefret suçlarına karşı yetersiz kaldığını belirterek, konunun takipçisi olduklarını ve bu bağlamda PGM Adli Şube Müdürlüğü ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kuir Kıbrıs Derneği aktivistleri ve Avukat Öncel Polili PGM Adli Şube Müdürü Aziz Nizamoğlu’nu ziyaret etti.

Kuir Kıbrıs Derneği, Eylül ayında yapmış olduğu basın açıklamasında Ceza Yasası kapsamında suç sayılan nefret söyleminin toplumumuzda yaygın bir şekilde yapılmasından dolayı polise şikayette bulundukları halde polisin bu suçu önlemek ve cezai yaptırım uygulama konusunda yetersiz kaldığını belirtmişti.

Dernek konunun takipçisi olmaya devam edip PGM Adli Şube Müdürlüğü’nden görüşme talep etti. Derneğin görüşme talebi PGM Adli Şube Müdürü Aziz Nizamoğlu tarafından kabul edildi ve 19 Ekim Salı günü gerçekleşti.

Kuir Kıbrıs aktivistleri Erman Dolmacı, Ziba Sertbay ve Avukat Öncel Polili, Nizamoğlu’na dernek hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra Mayıs 2021’de Onur Yürüyüşü’ne yönelik toplu halde sosyal medya paylaşımları altında yapılan nefret söylemi içerikli yorumlarla ilgili bulundukları şikayetleri ve özellikle Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES) Başkanı Himmet Turgut’un 18 Mayıs 2021 tarihinde nefret söylemi içerikli açıklamasında LGBTİ+’ları hedef alması hakkındaki endişelerini dillendirdiler. Bunun yanı sıra Kuir Kıbrıs aktivistleri polisin LGBTİ+ kapsayıcı olabilmesi adına eğitim başta olmak üzere yapılabilecekleri çalışmaları dillendirdi ve LGBTİ+’lara yönelik işlenen suçların önlenmesi için ortak hareket edebileceklerini belirtti .

Olumlu geçen görüşmede Nizamoğlu, gerekli şikayetler üzerine çalışmaları hızlandıracaklarını ve dernek ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Bunun yanısıra değişen Ceza Yasası’nın önemini ve LGBTİ+’ların ayrımcılığa uğramamaları için çalışmalarında gerekli hassasiyeti göstereceklerini dillendirdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi