Eroğlu başkanlık sistemine karşı çıktı

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ille de bir hata aranacaksa, mevcut sistemi yönetenlerde hata aranması gerektiğini belirterek “Bugün parlamenter sistemi hazmedemeyenler, yarın başkanlık sistemini de hazmedemeyecekler” dedi.

Üçüncü Cumhurbaşkanı, eski Başbakan Dr. Derviş Eroğlu, hükümet sisteminde herhangi bir hatanın olmadığını, esas sorunun sistemi uygulayanlardan kaynaklandığını belirtti. KKTC’de uygulanan parlamenter sistemin dünyadaki en demokratik sistem olduğuna işaret eden Eroğlu, ülkede başkanlık sisteminin uygulanması halinde başka tartışmaların yaşanabileceğini dile getirdi.

Kıbrıs Gazetesi’nden Eniz Orakcıoğlu’nun haberine göre parlamenter sistemde hükümetlerin değiştiğini, ancak başkanlık sisteminde başkanın bakanları görevden alabileceğine dikkat çeken Eroğlu, parlamenter sistemde hata aranmasının doğru olmadığını söyledi.

Meclis’teki her siyasi partinin ve vekilin Meclis’i çalıştırma zorunluluğunun olduğunu kaydeden Eroğlu, Meclis’in Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda değişiklik yapılabilmesi için bile toplanamadığına işaret etti. Derviş Eroğlu, ille de bir hata aranacaksa, mevcut sistemi yönetenlerde hata aranması gerektiğini belirterek “Bugün parlamenter sistemi hazmedemeyenler, yarın başkanlık sistemini de hazmedemeyecekler” dedi. Eroğlu, esas önemli olanın, anayasa kuralları çerçevesinde mevcut sistemin uygulanması olduğunu vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi