SERBEST BÖLGEDEN SAHTE LÖSEMİ İLACI

Başbakan Ersan Saner’in, KKTC’nin tamamını serbest bölge ilan edeceğini açıklamasıyla yeniden gündeme gelen Mağusa Serbest Limanı’ndan 2019 yılında Kazakistan’dan gelen binlerce sahte lösemi ilacının Türkiye’ye gönderildiği ortaya çıktı.

KAZAKİSTAN – KIBRIS – TÜRKİYE BAĞLANTISI
Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) 2019’da yurtdışından aldığı lösemi ilaçlarının sahte olduğu ortaya çıktı. Sahte ilaçların Kazakistan merkezli Kazunion Pharma isimli bir şirketten temin edilerek Kıbrıs ve Türkiye üzerinden yurtdışına gönderilmek istendiği tespit edildi. Bugün Kıbrıs’a konuşan İlaç Eczacılık Dairesi Müdürü Serap Konde ilaçların iç piyasaya dağıtılmadığını, bu isimde bir ilacın alınmadığını belirtti. Sahte ilaçların serbest bölgeden geçtiği öğrenildi.

İLAÇLAR PARASETAMOL İÇERİYOR
İsviçre merkezli ilaç şirketinin edindiği Iclusig isimli lösemi ilaçlarının sahtekarlar tarafından üretildiğinden şüphelenilmesiyle ortaya çıkan skandal, ilacın gerçek üreticisi olan Japon ilaç firması Takeda’nın, Türkiye’ye giderek suç duyurusunda bulunmasıyla büyüdü. Konu Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirildi ve numuneler laboratuvarda incelendi. İncelemede, ilaçların lösemi tedavisinde kullanılan ponatinib yerine ağrı kesmek için kullanılan parasetamol içerdiği belirlendi.

DAVA AÇILMADI
Independent Türkçe‘den Cihat Arpacık’ın haberine göre skandalla ilgili 2019 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma 2019 yılından bu yana Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda sürse de konuyla ilgili bir dava açılmadı. Japon ilaç firması Takeda, Independent Türkçe‘ye konuyla ilgili savcılığa başvurduklarını doğruladı. SGK’nın bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise Independent Türkçe‘ye, “Geçmişte böyle bir olay yaşanmış. Bakanlık ve savcılık arasında hukuki süreç devam ediyor.” dedi.

SERBEST BÖLGE KAÇAKÇILIĞI
Kıbrıs’ın kuzeyindeki tek serbest bölge olan Mağusa Limanı’na bir gemi geldiğinde yükü hangi firmadan hangi firmaya götürüğünü gösteren genel yük bildirgesi ibraz ediyor. Bildirgede, “Serbest bölgenin malıdır” yazıyorsa liman yetkilileri gelen yüke bakamıyor ve mallar Serbest Liman’a gidiyor. Kuraldışılığın hakim olduğu serbest bölgeler kaçakçılığı kolaylaştırırken insan sağlığını tehdit eden birçok sahte ürün de bu bölgeler sayesinde ülkeden ülkeye transfer ediliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi