Anastasiades: Türkiye, Kıbrıs’ta fail değil mağdur olarak gösterilmeye çalışılıyor

Anastasiades, BM'nin aldığı kararları uygulamada yaptırım gücünün zayıf oluşu Türkiye'yi adada fail olarak değil mağdur olarak gösteriyor dedi.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiades, dün New York’ta BM Genel Kurulu’nun dokuzuncu kez üst üste katıldığı 76. oturumunda BM Üyelerine hitap etti.

Konuşmasına, BM kararlarının uygulanmamasından ve “kelimeler ve eylemler arasındaki genişleyen uçurum”dan dolayı duyduğu hayal kırıklığını ifade ederek başlayan Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis, dönüşüm ihtiyacının altını çizdi ve BM’yi çok daha etkin bir örgüt haline getirme arzusunu dile getirdi.

“Bu hedefe ulaşmak için tek bir cevap var: Çok taraflılık, somut dayanışma ve pozitif gündeme dayalı daha güçlü ortaklıklar” dedi.

Kıbrıslı Rum Lider konuşmasının devamında Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerdeki rolü konusundaki eylemlerini eleştirdi. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görmezden gelinen çok sayıda BM kararına atıfta bulundu.

Anastasiadis, “Alınan kararlar ve bunların uygulanması için gerekli araçların yokluğu, fail değil, mağdur olarak gösterilmeye çalışan işgalcinin cesaretine yol açan kararlar ve sonuçlar doğurur” dedi.

Ayrıca, Türkiye’nin amacının 2 devletli bir çözüm için diretmek olduğunu ve siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonu kabul etmeyeceğini iddia etti. Aynı zamanda, “müzakereleri tekrar rayına oturtma” kararlılığı konusunda güvence verdi.

Özellikle Doğu Akdeniz’i etkileyen iklim değişikliği konusuna değindi ve Kıbrıs’ın bölgedeki iklim değişikliğinin etkilerine karşı bölgesel bir plan geliştirmeye hazır olduğunu açıkladı.

Anastasiadis, “Bu bağlamda Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve daha geniş Ortadoğu’nun bir istikrar, barış ve işbirliği alanı haline gelebileceği idealinin güçlü bir savunucusu olarak, gelişmiş bir bölgesel işbirliği ağını aktif olarak teşvik etmeye çalışmaktadır.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi