“Biz gençler sesimizi birlikte yükseltmeliyiz”

BM'nin Çevre ve Barış Genç Şampiyonlarından Gizem Öner, "sonraki nesillere daha iyi bir Kıbrıs bırakmak için birlikte hareket edip sesimizi yükseltmeliyiz." dedi.

ÇEVİRİ DOĞUKAN AKDENİZ

Gizem Öner çevresel sürdürülebilirlik ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma tutkusuna sahip 25 yaşında Kıbrıslı bir aktivist.
Gizem bu yılın Ağustos ayında BM Çevre ve Barış Genç Şampiyonları’nda çevresel sorunlar, insan ve hayvan hakları alanlarında sesini duyurmak için yer aldı.

“Bu programa sürdürülebilirliğe dair tutkumdan dolayı katıldım. Adamızda geliştirilmesi gereken birçok şeyin olduğuna inanıyorum. Çevre gibi birçok alanda ortak gayleler ile mücadele verirsek barış inşaası çabaları daha da kolay olacak” dedi.

Diğer BM Genç Şampiyonları ile iletişimi, ayrıca ülkede ve dünyadaki diğer çevre uzmanları ile olan iletişimi sorulunca Gizem nasıl bu organizasyona katıldığını anlattı: “Bu alandaki uzmanlar ve adanın iki tarafında aynı fikirlere sahip insanlar ile tanışmak istedim. Çevresel barış inşaası çabalarını dinlemek bu programın en keyif verici tarafıydı” dedi.

Ayrıca bu programdan edindiği tecrübenin aydınlatıcı, değerli ve gelecek için umut verici olduğunu söyledi. “BM Genç Şampiyonlarından biri olarak seçildiğim için çok mutlu ve gururluyum, bunun gibi programların düzenlenmesi ve bunun sadece gençlere değil her yaş kategorisi için de organize edilmesi gerek” dedi.

BM Genç Şampiyonluğu hakkındaki soruya ise Gizem gençlerin gücünün altını çizdi: “Biz gençler olarak, bizden sonraki nesillere daha iyi bir Kıbrıs bırakmak için birlik olup sesimizi yükseltmeliyiz.”

2020’de organize edilen “UNFICYP Çevre ve Barış Genç Şampiyonları” programının devamı olan ve British Council ile ortak COOPower projesi aracılığıyla organize edilen bu yılın programı Çevresel Barış İnşaası ve Sosyal Girişimcilik üzerine yoğunlaştırılmış 2 haftalık eğitim halinde 25 genç aktiviste sunuldu.

Kıbrıs’tan ve yurtdışından gelen uzmanlar ve eğitmenler ile katılımcılar adanın çevresel sorunları ve zorlukları üzerine çalışırken, bu sorunların üstesinden gelecek, hem topluma hem de çevreye katkı sağlayabilecek sosyal girişim fikirleri üretti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi