BÖLÜCÜ TARİH

Yoğun etnik husumetlerin ve çatışmaların yaşandığı Kıbrıs’ta tarih öğretimi toplumların birbirine tuttuğu silah halini aldı. İki toplumdan akademisyenler yeni bir yol arayışında.

Tarih profesörü Niyazi Kızılyürek kılavuzluğunda, araştırmacılar Yiannos Socratous ve Güven Uludağ, “Bölünmüş ada Kıbrıs’ta Bölücü Tarih Öğretimi” isimli çalışmalarında iki toplumun ortaöğretim müfredatlarını karşılaştırdı. Helen ve Türk milliyetçiliğinin hakim olduğu kitaplarda ‘ötekinin’ şeytanlaştırıldığı ortaya konuldu.

21. yüzyılda çağdaş tarih eğitimi için tavsiyelerde bulunan çalışmada, kitapların yeniden düzenlenmesinin şart olduğu belirtildi. “Çağdaş Kıbrıs Tarihi” isimli ortak tarih kitabı yazılması gerektiği vurgulanırken, bunun en güçlü Güven Artırıcı Önlem olacağı ifade edildi.

Kitapta ayrıca İki Toplumlu Ders Kitapları ve Eğitim Programları Araştırma ve Değerlendirme Merkezi’nin oluşturulması gereği üzerinde duruldu. “Barış Kültürü” için çalışacak İki Toplumlu Barış Eğitimi Merkezi’nin oluşturulması önerilirken, Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun kurulması gerektiğine dikkat çekildi.

PANEL BU AKŞAM
Kıbrıs’ta tarih öğretimi bugün saat 19.00’da ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde gerçekleşecek panelde tartışılacak. Konuşmacılar; 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Eğitim eski Bakanı Andreas Dimutru ve Eğitmen Yrd. Doç. Dr. Meltem Onurkan Samani olacak.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi