Avrupa Konseyi, Demirtaş için 30 Eylül’e kadar süre verdi
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Selahattin Demirtaş’la ilgili kararını bugün açıkladı. Ankara Hükümeti'ne 30 Eylül'e kadar süre verdi.
AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Komite, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı, hak savunucusu Osman Kavala’nın kararlar uyarınca serbest bırakılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.
“CEZA, SEÇİME KATILMASINI ENGELLEME AMAÇLI”
Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu, kararlarla ilgili sosyal medya hesabından şu bilgilendirmede bulundu:
“Bakanlar Komitesi, bir kez daha Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti. Propaganda suçundan verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının, Demirtaş’ı cezaevinde tutma ve seçimlere katılmasını engelleme amacı taşıdığını not etti.
“Komite, başta Ankara 22. ACM’de devam eden dava ve Yargıtay’ın onama kararı olmak üzere, Demirtaş’ın yasama dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan açıklamaları nedeniyle uygulanan bütün olumsuz yaptırımların sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini hatırlattı.
“Komite, İHAM Büyük Daire kararı doğrultusunda Hükümet’e eylem planı sunması için 22 Haziran’a kadar süre vermişti. Hükümet, ek süre talep etmediği halde hala eylem planı sunmadığı 30 Eylül’e kadar süre verildi.
“Komite’nin Demirtaş’la ilgili kararı ve sekreterya notu. Bir sonraki Bakanlar Komitesi toplantısı, 30 Kasım-2 Aralık 2021’de yapılacak.
“Bakanlar Komitesi, Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebini de yineledi. Bu oturumda Türkiye’ye ihtarda bulunarak yaptırım sürecinin başlatılması bekleniyordu ancak Komite, Aralık oturumuna kadar Kavala’nın serbest bırakılmasını bekleme kararı aldı.”
KAVALA VE DEMİRTAŞ KARARLARI
AİHM, 10 Aralık 2019’da, “Türkiye makamlarının, Kavala’yı Kasım 2017’den bu yana hapiste tutmaktaki amacının onu bir insan hakları savunucusu olarak susturmak olduğuna” karar verdi ve Kavala’yı insan hakları faaliyetleri temelinde yargıladığını ifade etti.
Benzer şekilde, AİHM 22 Aralık 2020’de, Türkiye makamlarının Demirtaş’ı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamında korunan faaliyetleri ve konuşmaları nedeniyle yargılayarak, Demirtaş’ı siyasi faaliyetlerinden alıkoymaya çalıştığına karar verdi.
Mahkeme, bunun seçmenleri seçilmiş temsilcilerinden yoksun bıraktığını ve “çoğulculuğu boğmaya ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamaya, demokratik toplum kavramının özüne” yol açtığını söyledi.
Her iki davada da mahkeme, Türkiye’nin tutukluluğu siyasi amaçlarla kullanmak suretiyle Kavala ve Demirtaş’ın özgürlük hakkı da dahil olmak üzere haklarını ihlal ettiğini ve hükümetlere haklara meşru sınırlamalar getirmek için verilen takdir yetkisini kötüye kullandığını tespit etti.
Her iki kararda da derhal tahliye edilmeleri gerektiğini vurguladı.
Ancak siyasetçi Demirtaş 4 Kasım 2016’dan beri Edirne F Tipi Cezaevinde, hak savunucusu Kavala da 1 Kasım 2017’den beri Silivri Cezaevinde tutuluyor.
Kaynak: Bianet