Aktivist Malala Yousafzai: Biden’ın Afgan kadınlarına karşı büyük sorumluluğu var

Kızların eğitim hakları için verdiği mücadele sırasında Taliban tarafından kafasından silahla vurulan ve hayatta kalmayı başaran aktivist Malala Yousafzai, ABD Başkanı Biden'ın Afgan kadınlarına karşı büyük sorumluluğu olduğunu söyledi.

ÇEVİRİ: DOĞUKAN AKDENİZ

Pakistanlı activist Malala Yousafzai, Taliban yönetiminde hakları kısıtlanan Afgan kadınlarına karşı Başkan Biden’ın büyük sorumluluğu olduğunu söyledi.

CBS Akşam Haberlerine verdiği röportajda, Yousafzai, Biden’dan Afganistan’daki kadın hakları ve kızların eğitim hakları için destek vermesi gerektiğini talep ediyoruz, yıllardır mücadele vererek kazandığımız hakları kaybedemeyiz, dedi.

Afganistan’da şu an ki duruma sebep olan ABD ve diğer ülkelerdir, bu sebeple Biden’ın ‘çok büyük bir sorumluluğu’ var dedi.
Kızların eğitim hakları için verdiği mücadele sırasında Taliban tarafından kafasından silahla vurulan ve hayatta kalmayı başaran Yousafzai, Afgan arkadaşlarından kızların okula gitmeye korktuğunu duyduğunu ve bu durumun ABD işgali sırasında böyle olmadığı, kızların o dönemde okula gittiğini söyledi.

Yousafzai, “Hayalleri vardı ve artık sınıfta oturmaktan korkuyorlar. Kadınlar işe gitmekten korkuyor. Sürekli gözetim altındalar- ne giydikleri, nasıl hareket ettikleri, nasıl konuştukları gözleniyor, haklarından mahrum bırakılıyorlar” dedi.

“Taliban, kadınların ve kızların eğitim görmelerinden korkuyor çünkü o zaman İslam’ın kadınlara erkeklerle aynı hakları tanıdığını öğrenecekler.”

Yousafzai, ‘’Eğitim görürlerse kadınlar Talibanı zorlayacak, bize bunu yapamazsınız diyecek, “Aydınlanma” Taliban ve diğer aşırı görüşlü grupların ideolojisi için tehlikeli bir olgu’’ dedi.

‘’Afgan kızların bilmeleri gerek ki sesleri güçlü olabilir. Seslerine güvenmeliler, bu geleceğiniz için, bu onurunuz için, bu sizin insan haklarınızla alakalı ve sesinize bu dönemde ihtiyaç var’’ dedi.

Bazı Afgan kadınlar geçtiğimiz haftalarda sokaklara çıkarak Taliban’ı protesto etti. 1990 ve 2000lerin başında Taliban’a karşı protesto düzenlense, şiddetle bu protestolar sonlandırılırdı.

Nobel Barış Ödülü sahibi Yousafzai, Biden yönetiminin asker çekme kararı ağır bir şekilde eleştirilse de, ABD ordularının Afganistan’da bulunmasının uzun soluklu bir barışı getirecek bir durum olmadığını belirtti.

Yousafzai, “Son 20 yıldaki ‘terörle mücadele’ taktiğinin, yani Amerikan ve NATO ordularının 20 yıl boyunca Afganistan’da bulunmasının başarısız olduğunu öğrenmiş olmamız gerek çünkü Taliban yine gücü ele geçirdi. Bu daha çok ideolojik bir savaş ve bu savaşı, beyin yıkamalara, aşırıcılığa karşı ancak aydınlatıcı eğitimle kazanabiliriz” dedi

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi