Kıbrıs, kuzeyden Japonya’ya kaçırılan kilise kapılarını geri aldı

Kıbrıs'ın kuzeyinden kaçırılan Ortodoks kilisesinin kapıları 20 yıldan uzun bir süre önce Kanazawa Sanat Koleji'nde ortaya çıkmasının ardından verilen hukuki mücadeleyle geri alındı.

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi, Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan bir kiliseden çalınan ahşap kapıların Japonya’da ortaya çıkmasının ardından verilen hukuki mücadeleyle geri alındığını açıkladı.

Kıbrıslı Rum Ulaştırma, Haberleşme ve Çalışma Bakanı Yiannis Karousos, dini sahnelerle boyanmış, oymalı ve yaldızlı ahşap kapıların 20 yıldan uzun bir süre önce Kanazawa Sanat Koleji’nde ortaya çıktığını ve geri dönüşlerinin “uzun ve yoğun çabalar” sonucunda gerçekleştiğini söyledi.

‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan Ortodoks kilisesinin kapılarının 1974’te Türkiye’nin Kıbrıs’a düzenlediği barış harekatı ertesinde çalındığını ileri sürüyor.

Ulaştırma Bakanı Karousos, harekatın ardından kuzeydeki kiliselerde “kültürel soykırım” yapıldığını ileri sürerek, yüzlerce fresk, mozaik ve diğer dini eserin yağmalandığını iddia etti.

Karousos, kapıların ülkelerine geri gönderilmesinin eski eser kaçakçılarına önemli bir mesaj olduğunu belirterek “Uluslararası dolandırıcılar çetesini, (Kıbrıs) yıllar geçse de avlayacaktır, çünkü kültürel soykırım dünyanın hiçbir yerinde hoş görülemez” dedi.

Kaynak Euronews

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi