AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ
Zengin ülkeler ellerindeki aşıları stoklayınca yoksul ülkelere yapılan yardımlar sınırlı kaldı. Afrika ülkelerine zamanında gönderilmeyen aşıların son kullanma tarihleri kısa süre içinde geçiyor ve imha ediliyor.
HABER MERKEZİ
Dünya Sağlık Örgütü dünyada 5 milyardan fazla aşı yapıldığını belirterek, bu dozların neredeyse yüzde 75’inin sadece 10 ülkede uygulandığını vurgulamıştı. Afrika’da ise aşılamanın sadece yüzde 2 olduğunun altını çizmişti. Yaşanan küresel çaplı eşitsizlik dünya nüfusunun yarısından azını oluşturan zengin ülkelerin elindeki fazla aşıyı gündeme getirdi.
1 MİLYAR DOZ ELDE KALACAK
Birleşmiş Milletler destekli aşı paylaşım planı COVAX, başlangıç olarak bu yıl 92’si düşük gelirli olmak üzere 190 ülkedeki insana 2 milyar doz aşı sağlamayı hedefledi ve bu da nüfusun en az yüzde 20’sinin aşılanmasını sağlıyordu ancak ülkelerin aşı milliyetçiliği yoksul ülkelere yardımı azalttı. Zengin ülkelerin elinde yıl sonuna kadar 1 milyar doz fazla aşı kalması bekleniyor.
KIBRIS’IN KUZEYİNDE DURUM
Kıbrıs’ın kuzeyinde ise toplumun yüzde 55’inin aşılandığı düşünülüyor ancak tüm çağrılara rağmen aşı olmak istemeyenler nedeniyle elde kalan fazla aşının son kullanma tarihi yaklaşmadan yoksul ülkelere gönderilmesi konusunda herhangi bir çalışma yok. Kıbrıslı Türkler, Phizer dışındaki aşılara rağbet etmezken elde kalan aşıların çöpe gitmesinden korkuluyor.