Demirtaş ve Kavala, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündeminde

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 14-16 Eylül tarihlerinde Kavala ve Demirtaş kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemek üzere 14-16 Eylül tarihlerinde toplantı yapacak. Komitenin görüşeceği davalar arasında, iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın dosyaları da var.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye Dava Destek Projesi, “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, tutuklu insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına karar veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararını uygulamadığı için 14-16 Eylül 2021 tarihli toplantısında Türkiye aleyhine ihlal davası açmalı’’ dedi.

Üç sivil toplum kuruluşu, tavsiyeyi komiteye sundukları bir sunumda Kavala aleyhine devam eden yasal işlemlerdeki son gelişmeler hakkında güncelleme sağladılar. Komitenin eylül toplantısında, Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını emreden bir başka AİHM kararının uygulanma durumunu da incelenecek.

‘DERHAL SERBEST BIRAKIN’ ÇAĞRISI
İnsan Hakları İzleme Örgütünün sayfasında yer alan bilgilere göre, üç örgüt, 19. Madde ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ile birlikte, Demirtaş davasındaki gelişmeler hakkında Bakanlar Komitesi’ne bir görüş sunarak komiteyi Türk hükümetini onun derhal serbest bırakılmasını sağlamaya çağırmaya çağırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli hukuk danışmanı Aisling Reidy, “Türkiye’nin Kavala kararını uygulama yükümlülüğüne ısrarlı ve açık bir şekilde karşı çıkması karşısında, Bakanlar Komitesi Türkiye’ye karşı ihlal davası açmalı. Komite, olmazsa tedbirlerin artırılması taahhüdü ile Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması için de çağrıda bulunmalıdır” dedi.

AİHM, 10 Aralık 2019’da, Osman Kavala’yı Kasım 2017’den beri cezaevinde tutan Türkiye makamlarının amacının bir insan hakları savunucusunu susturmak olduğuna karar vermişti. Benzer şekilde, AİHM 22 Aralık 2020’de, Türk makamlarının Demirtaş’ı Kasım 2016’dan beri tutuklu yargılamasının “çoğulculuğu boğmaya ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamaya” yol açtığını söylemişti. AHİM, Demirtaş’ın siyasi nedenlerle yargılandığını belirterek, derhal serbest bırakılmasını istemişti.

Kaynak DUVAR

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }