Guterres, New York’ta gayriresmi üçlü görüşme için değerlendirme yapacak

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tatar ve Anastasiadis’in, gayriresmî bir üçlü görüşmeye hazır oldukları yönündeki aldığı olumlu mesajları değerlendirmek istediğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, gayriresmî bir üçlü görüşmeye hazır oldukları yönündeki olumlu mesajlarından cesaretlendiği ve liderlerin New York’ta olacak olması momentumunu değerlendirmek istediği söylendi.

Fileleftheros, “Momentum Değerlendirilecek… BM Genel Sekreteri Başarı Perspektifi Düşük Olsa Da İki Liderle Görüşmek İstiyor” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Tatar-Genel Sekreter Guterres-Rum Lider Anastasiadis üçlü görüşmesi, Eylül’ün son haftasında New York’ta gerçekleşecek olsa da iki tarafın savunduğu tezler nedeniyle, sonucunun kestirilemeyeceğini yazdı.

ANASTASİADİS ORTAK AÇIKLAMA HEDEFLİYOR

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı New York’taki üçlü görüşmeden, tıpkı Anastasiadis-Akıncı görüşmesinin Crans Montana müzakerelerini gündeme getirdiği 2017’de olduğu gibi, müzakerelerin yeniden başlamasına yardımcı olacak bir ortak açıklama elde etmeyi hedefliyor.

Gazete, Cumhurbaşkanı Tatar’ın Genel Sekreter ile ortak görüşmeyi kabul etme sebebinin, “diyaloğa olumsuz yaklaşmakla suçlanmamak” kaygısı olduğunun ve 18 Eylül’de New York’a iki devlet çözümü fikrini lanse etmek hedefiyle gideceğinin açıkça görüldüğünü yazdı.

İki tarafın bu birbirinden farklı tezleriyle, somut bir hedefte birleşmelerinin çok zor, hatta imkânsız değerlendirildiği belirtilen haberde, BM Genel Sekreteri’nin yaklaşımının, Tatar ve Anastasiadis’le yapmayı planladığı görüşmenin sonucu konusunda belirleyici olacağına inanıldığı kaydedildi.

SPEHAR ANASTASİADİS’E VEDA ETTİ

Fileleftheros’a göre Ada’daki görev süresi dolan Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar dün Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e veda ziyaretinde bulundu. Spehar, bir saatten fazla süren ziyaretin ardından yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun mümkün olan en kısa sürede çözülmesi temennisinde bulundu. Genel Sekreter’in pes etmek niyetinde olmadığı açıklamasını hatırlatan Spehar, “Kıbrıslıların da pes etmemesini dilerim” dedi. Spehar’ın pazartesi günü de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a veda ziyaretinde bulunmak üzere KKTC’ye geleceği kaydedildi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İzmir’de bir sempozyumda yaptığı konuşma Rum basınında yorumlu başlıklarla yer buldu.

Alithia, ikinci manşet olarak aktardığı haberi “Tatar Sınırları Aştı, Kıbrıs’ın Türkiye’ye Devrini İstiyor… Adam Çıldırdı” başlığıyla aktarıldı.

Fileleftheros, “Ersin Tatar’dan Milliyetçi Hezeyan” ve Haravgi “’Kıbrıs Osmanlı Devleti’ne veya Türkiye’ye Devredilmeli’… Tatar: ‘Atalarımız 300 Yıldan Fazla Kıbrıs’ı Yönetti’” başlıklarını kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi