Petrol sızıntısına ilişkin temizlik çalışmaları sürüyor

Türkiye'de, Hatay'ın Samandağ ilçesi açıklarında Suriye kaynaklı petrol sızıntısına karşı başlatılan temizlik çalışmaları sahilde devam ediyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, sahildeki bazı noktalarda görülen kirliliği temizlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Kumsal temizliğinde traktörler de kullanılıyor.

HDP’Lİ VEKİLDEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yaşanan bu doğa felaketi karşısında alınması gereken önlemleri Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

Hatimoğulları, Bakan Kurum’un yazılı yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi. “24 Ağustos 2021 tarihinde Suriye’de bir enerji santralinden sızan 15 bin ton petrol Akdeniz’e kıyısı olan ülkeleri tehdit etmeye devam etmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile İskenderun Körfezi ve Mersin kıyılarında önlemler alınmaya başlandığı bilgisi kamuoyuna duyurulmuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 1 Eylül’de, yaptığı yazılı açıklama ile bakanlığa ait gemilerle, tarafımız dan yardım talep eden KKTC sularına müdahale edildiği ve henüz Türkiye ve KKTC kıyılarına ulaşan bir kirlilik olmadığı bilgisi verilmişti.

Maalesef geçtiğimiz günlerde Hatay Samandağ sahiline petrol sızıntısının ulaştığı görüntüleri basına yansımıştır. Petrol sızıntısına karşı Akdeniz bariyerle kapatılsa da bu önlemin yetersiz kaldığı uzmanlarca ifade edilmiştir.

2 Eylül 2021 tarihinde “…petrol Sızıntısı maalesef Samandağ sahilimize de ulaşıyor.” denilerek Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından yurttaşlara denize girmemeleri uyarısında bulunulmuştur. Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından gerekli temizliğin yapıldığı ve tehlikeli bir durumun kalmadığı ifade edilse de rüzgar ve dalganın etkisiyle petrol kalıntısı tekrar sahile ulaşmıştır. Havaya ve kuma karışan, denizin dibine çöken petrol kalıntısı ekoloji açısından tehlike yaratmaya devam etmekte ve acilen geri dönüşümsüz zararları engellemek üzere uzmanlar tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1. Yaklaşık iki hafta önce yaşanan böylesi bir doğa felaketi karşısında neden zamanında ve yeterli önlemler alınmamıştır?

2. Petrolden arındırma çalışmaları nerede ve nasıl yapılmaktadır?

3. Yaşanan petrol sızıntısı felaketinin doğada yarattığı etkiler üzerine Bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır?

4. Petrol sızıntısı felaketi karşısında Bakanlığınızın nasıl bir plan laması vardır? İlgili Bakanlıklarla ortak çalışmalarınız nelerdir?

5. Sadece yukarıdan çekilen görüntülerle tespiti yapılan petrolün temizlenmesi kuma, havaya, bölgenin ekolojik sistemine karışan petrolün temizlenmesinde yeterli midir?

6. Deniz kaplumbağaları üreme alanlarından olan Samandağ sahili için petrol sızıntısı etkilerini en aza indirmek için yapılan çalışmalar nelerdir?

7. Sahilde ve denizde sadece yüzeysel temizlik yapıldığı iddiası doğru mudur?

8. Petrol sızıntısı etkilerini bilen uzman kişiler tarafından/liderliğinde doğada petrolden arındırma çalışmalarının yapılması sağlanacak mıdır?”

Kaynak: Türkiye basını

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi