66. Utanç Yılı

İngiliz yönetimindeki Kıbrıs’ın en karanlık dönemlerinden 1955’te adada yaşananlar, Türkiye’de kurgulanan 6-7 Eylül Olaylarını tetiklemiş, Rumlara ait ev ve iş yerleri yerle bir edilmişti.

HABER MERKEZİ

HÜRRİYET’İN HABERİ
29 Ağustos 1955’de başlayan Londra konferansının bitmesinden bir gün önce, 6 Eylül 1955 tarihinde Londra’da konferans sürerken, Selanik’te Atatürk’ün evini Yunanlıların bombaladığı haberi bir anda ülkenin dört bir yanına yayıldı. “Atamızın evi bombalandı” haberiyle motive olan halk, zincirlerinden boşanırcasına, kazma, balta ve sopalarla sokaklara dökülüp, Rumlara ait ne varsa, ev ve iş yerlerini yakıp yıktı.

TOPLAM BİLANÇO
Resmi kaynaklara göre, 4 bin 214 ev, bin 4 iş yeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel vb. 5 bin 317 yeri tahrip edildi. 15 Rum yurttaş yaşamını yitirdi, 450 kişi yaralandı, 60 kadına tecavüz edildi, kiliselerin içindeki kutsal resimler, haçlar, ikonalar ve diğer kutsal eşyalar tahrip edilerek, İstanbul’da bulunan 73 Rum Ortodoks kilisesinin tamamı ateşe verildi.

TÜRKİYE DERİN DEVLETİ
Saldırılar, Amerika-İngiltere destekli Gladio’nun Türk kolu olan Seferberlik Tetkik Kurulu’nun yanı sıra Kontrgerilla ve günümüz Millî İstihbarat Teşkilatı’nın selefi olan Millî Emniyet Hizmeti tarafından planlanarak desteklendi. Sonradan yakalanan bir Türk yetkili, bombayı olayları kışkırtmak için kurguladıklarını itiraf etse de açılan davada adı geçen herkes beraat etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi