Yüksek sıcaklıkla üretilen pekmez kanserojen

Pekmez üretiminde harnuplar yüksek sıcaklıkta kaynatıldığı zaman kanserojen etkili bazı kimyasallar oluşturuyor. Bunu önlemenin tek yolu ise özel kaplarda 60 dereceyi geçmeden kaynatmak.

Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü(TAE)’den keçiboynuzu genotiplerinin tescili ve keçiboynuzu üretiminde verimin arttırılması için geliştirilen projenin liderliğini yürüten Ziraat Yüksek Mühendisi Yeşim Rehber Dikkaya evlerimizde de yaptığımız harnup pekmezi ile ilgili halk sağlığını ilgilendiren açıklamalar yaptı. Dilekkaya pekmez üretiminde, harnupların yüksek sıcaklıkta kaynatıldığı zaman kanserojen etkili bazı kimyasallar oluştuğunu ifade etti. Bunu önlemenin tek yolunun özel kaplarda sıcaklığı yükseltmeden işlemi yapmak olduğunu söyleyen Dikkaya, “Yanlış üretildiğinde tamamen kanserojen bir maddeye dönüşebilir. Yararlı maddeler de yok olur” dedi. Dikkaya, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen pekmezlerin kullanılmasını tavsiye etti.

ATEŞLE DİREK TEMAS OLMAMALI, SICAKLIK 60 DERECEYİ GEÇMEMELİ
Özel kaplarda Keçiboynuzu özü direk olarak ateşle temas etmediği için içerisinde kanserojen bir madde olan karamelin oluşmadığını belirten Dikkaya, “ayrıca kaynama derecesi 60 dereceyi geçmeyeceğinden insan vücuduna gerekli olan mineral madde ve aminoasitlerde kayıp görülmemektedir. Pekmez yapımında çökeltici olarak toprak vs. ve kimyasal enzimler üretim sırasında asla kullanılmamaktadır” vurgusunda bulundu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi