Kayıplarla ilgili “Hakikat Komisyonu” önerisi

AİHM'de görülen Hristofis Vasiliu Pasias’ın davasının avukatı Ahilleas Dimitriadis, Nelson Madela’nın Güney Afrika’da yaptığı gibi Kıbrıs’ta da bir “Hakikat Komisyonu” kurulması gerektiğini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 1974 yılında hayatını kaybetmesinin ardından Rum makamlarca “Lakatamya Askeri Mezarlığı’na” gömülen ancak aynı zamanda kayıplar listesinde yer alan Hristofis Vasiliu Pasias’ın davasında Güney Kıbrıs’ı tazminat ödemeye mahkum etmesinin ardından davanın avukatı Ahilleas Dimitriadis açıklamalarda bulundu.

Alithia ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs aleyhine verilen 60 bin Euro’luk manevi tazminat kararı sonrasında Pasias’ın ailesini AİHM’de temsil eden Rum avukat Ahilleas Dimitriadis’in yaptığı açıklamada, “ilk aşamada tek toplumlu bir Hakikat Komisyonu” kurulması önerisini dile getirdiğini yazdılar.

Dimitriadis dünkü açıklamasında, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Pasias’ın ailesine, Pasias’ın akıbeti hakkında 25 yıl bilgi vermemesi sebebiyle mahkum edildiğini” belirterek kararın hukuki boyutu dışında bir de toplumsal boyutu olduğuna dikkat çekti.

Nelson Madela’nın Güney Afrika’da yaptığı gibi Kıbrıs’ta da bir “Hakikat Komisyonu” kurulması gerektiğini vurgulayan Dimitriadis, “ilk olarak tek toplumlu kurulacak bu komisyonun ileriki aşamada iki toplumlu hale getirilebileceğini” ifade etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi