Kıbrıslılar Birliği: Tek yol anayasal düzenin yeniden tesisi

"Anayasal düzen devletlerin temelidir ve onları korumak hükümetlerin birinci sorumluluğudur. Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığının ve adanın işgal altındaki kuzey bölgelerindeki kukla rejiminin dünya kamuoyu nezdinde meşruiyetini yitirmesinin tek yolunun anayasal düzeni yeniden tesis etmekten geçtiğini tekrarlamak isteriz."

HABER MERKEZİ

Kıbrıslılar Birliği, Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in, “… Kıbrıslı Rum toplumu, 1960 Anayasası hükümlerine göre Kıbrıslı Türklerin gerek yürütme ve yasama gücüne, gerekse diğer hizmetlere geri gelmeleri ile anayasal nizamın tesis edilmesinde ısrar eder ve bunu kabul etmeye tam olarak hazırdır…” sözlerini değerlendirdi.

Birlikten yapılan açıklamada, Anayasal düzenin devletlerin temeli olduğu ve onları korumanın hükümetlerin birinci sorumluluğu olduğu vurgulanarak, “Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığının ve adanın işgal altındaki kuzey bölgelerindeki kukla rejiminin dünya kamuoyu nezdinde meşruiyetini yitirmesinin tek yolunun anayasal düzeni yeniden tesis etmekten geçtiğini tekrarlamak isteriz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Kıbrıs, kendi anayasasına aykırı olarak yönetilen bir ülkedir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin konsesyonal düzeni, bağımsızlığından üç yıl sonra 1963-64 anayasa krizi nedeniyle yıkılmıştır.

Kıbrıslılar Birliği olarak, “Kıbrıs çıkmazını” çözmenin ve işgali sona erdirmenin tek yolu olarak anayasal düzenin restorasyonunu görüyoruz. Adanın yasal demokratik yapısı, Kıbrıslıların yabancı güçlerin varlığı olmadan kendi geleceklerini belirlemelerinin tek yoludur.

Önceki günlerde Rumca konuşan Kıbrıslı lider Nicos Anastasiades şunları söyledi:

“…Kıbrıslı Rum toplumu, 1960 Anayasası hükümlerine göre Kıbrıslı Türklerin gerek yürütme ve yasama gücüne, gerekse diğer hizmetlere geri gelmeleri ile anayasal nizamın tesis edilmesinde ısrar eder ve bunu kabul etmeye tam olarak hazırdır…”

Kıbrıslılar Birliği, Kıbrıs’ta anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için örgütlü bir şekilde çalışma yürüten tek harekettir. Ve hareket olarak, Rumca konuşan Kıbrıslı liderliğinin kullandığı retoriğe ilişkin duruşumuz nettir. Bir devletin anayasal düzeninin yeniden tesisi, hiçbir siyasi grup için bir pazarlık kozu olamaz. Anayasal düzen devletlerin temelidir ve onları korumak hükümetlerin birinci sorumluluğudur. Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığının ve adanın işgal altındaki kuzey bölgelerindeki kukla rejiminin dünya kamuoyu nezdinde meşruiyetini yitirmesinin tek yolunun anayasal düzeni yeniden tesis etmekten geçtiğini tekrarlamak isteriz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi