Amazon’da ormansızlaşma, son 10 yılın en yüksek seviyesini gördü

Amazon yağmur ormanlarının Brezilya'daki bölümünde ormanların kalıcı şekilde yok edildiği arazilerin toplam büyüklüğü son 10 yılda, en yüksek yıllık seviyeyi gördü.

Amazon’daki ormansızlaşmayı 2008’den beri takip eden Brezilya merkezli araştırma enstitüsü Imazon’un 19 Ağustos’ta yayımlanan raporuna göre bölgede Ağustos 2020-Temmuz 2021 arasında 10 bin 476 kilometre karelik orman yok oldu. Bu sayı, bir önceki dönemden yüzde 57 daha fazla.

Independent Türkçe’nin haberine göre,”Bölgedeki ormansızlaşma kontrolden çıktı” diyen Imazon araştırmacısı Carlos Souza tarım, ağaç kesimi ve maden gibi yasadışı faaliyetlerin durdurulması için Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve yönetimine çağrıda bulundu.

Climate Observatory adlı sivil toplum kuruluşu ayrıca, Brezilya’nın ormansızlaşma ve yangınlarla mücadele için binlerce askeri devreye sokmasının hiçbir işe yaramadığını bildirdi. Genel Sekreter Marcio Astrini konu hakkında şöyle konuştu:

Veriler bunun işe yaramadığını gösteriyor. Orduyla yapılan hiçbir operasyon, yönetimin ormana yönelik saldırılarını gizleyemiyor ya da tersine çeviremiyor.

Astrini, eski Çevre Bakanı Ricardo Salles’in istifasından bu yana hiçbir ilerleme kaydedilmediğini de sözlerine ekledi:

Salles’in görevi bırakmak zorunda kalmasına yol açan, yasadışı odun ihracatına fayda sağlayan önlemler hala yürürlükte.

Bölgedeki ormansızlaştırmanın ve çevre koruma programlarında yapılan kesintilerin arkasındaki isim olarak bilinen Salles, Amazon odunlarının yasadışı şekilde Avrupa ve ABD’ye ihraç edilmesinde parmağı olduğu gerekçesiyle soruşturma altındaydı. Salles, soruşturmanın ardından haziranda istifa etmişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi