Polisteki, “Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi” kapatılıyor mu?

Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi'nin yerle bir edildiği, şube amiri de dahil olmak üzere şubede görevli birçok kişinin sürüldüğü belirtildi.

HABER MERKEZİ

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi’nde yaşananlar tepkiye neden oldu. Kadın hakları savunucusu Ömür Yılmaz yaptığı paylaşım ile şubede görevli amirin ve birçok yardımsever polisin sürüldüğünü belirtti. Lefkoşa Türk Belediyesinin Şiddete Karşı Yan Yana Projesi Koordinatörü Ömür Yılmaz’ın paylaşımı şu şekilde:

“2018 yılında Lefkoşa Polis Müdürlüğü altında Kadına Şiddetle Müdahale Şubesi’nin oluşturulması bu alanda çalışan insanlar ve şiddetle mücadele eden direnişçiler için bir milat oldu. Öncesinde zamanımızın büyük bölümü bir yandan polis bir yandan sosyal hizmetlerle mücadele etmekle geçerken; şubenin kurulmasından sonra (ki çalışma ilkeleriyle/yöntemleriyle ilgili de bizimle önceden çalışmalar yapılmış, önerilerimiz dikkate alınmıştı), birçok konuda polisi yanımıza alarak diğer tüm kurumlarla birlikte mücadele etmeye başladık.
En azından Lefkoşa’da direnişçileri refakatsız polise gönderebilmeye başladık. Diğer bölgelerde de Lefkoşa’daki şubenin (yetkisi ve görevi olmamasına rağmen) yönlendirmesini ve yardımını aldık. Gerekli işlemlerin yapılmadığı bilgimize gelen birçok vakada yine Lefkoşa’daki şubenin yardımıyla ek ifadelerin alınmasını, tahkikatların yapılmasını, dosya açılmasını sağladık.
Bunların hepsinde şube amiri Mehmet Sözmener’in rolü çok büyük, bu mücadele için katkısı tartışılmaz. Kendi şubesini direk ilgilendiren ve ilgilendirmeyen her vakada 7/24 yanımızda oldu. Gün geldi partnerine şiddet uygulayan polislerin tutuklanabilmesi için kendi üstlerinden ve arkadaşlarından gelen tüm baskılara karşı durdu, bize yol gösterdi; gün geldi yüksek rütbeli TSK subaylarının hesap vermesi ve direnişçilerin korunması için gene yanımızda durdu, TSK’ya kafa tuttu.

Biz aynı disiplin ve inançla çalışacak şubelerin diğer ilçelerde de kurulması gerektiğini savunurken, bugün Lefkoşa Kadına Şiddet Şubesi’nin yerle bir edildiğini, şube amiri de dahil olmak üzere şubede görevli birçok arkadaşın sürüldüğünü öğrendik.

Sadece Kadına Şiddet Şubesi de değil. Daha önceleri zırhsız içeri girmeye korktuğumuz Lefkoşa Adli Şube’yi de daha insanca çalışan bir şube haline getiren, birçok vakada gerektiğinde diğer kurumlara karşı da yanımızda durup destek olan, görevini layıkıyla yapan ve yaptıran birçok polis de sürüldü. Hepsi görevlerini tam da layıkıyla yaptıkları için ilk önce sözde terfi sınavlarıyla, şimdi de sürülerek ve büyük ihtimal etkisizleştirilerek cezalandırıldılar.

Burada sorun polisin sivile bağlı olmaması, geçici 10. madde filan da değil. Biz yıllardır sivile bağlı birçok kamu kurumuyla birlikte çalışmaya çalıştık. Özellikle de Eğitim ve Çalışma bakanlıklarında nerdeysa her partiyle çalışmaya çalıştık, hepsi fos çıktı.

Bence sorun çok nettir. Mesele bu adaletsiz, çirkef sistemden bir şekilde nemalanıp da gittiği yere gadar böyle gitmesini isteyenler ile bu çirkefe çomak sokanlar arasındaki çatışmadır. Poliste de böyle, eğitimde de böyle, ekonomide de böyle, her yerde böyle.

Kadına Şiddete Müdahale Şubesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi