Taliban’ın tehdidi altındaki kadınlar anlatıyor: Karanlık günler geri döndü

Afganistan'ın tamamı artık Taliban kontrolünde. Ülkedeki kadınlar ise geleceklerine dair büyük endişe içerisinde.

11 Eylül saldırıları sonrası 2001’de ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin müdahalesiyle iktidardan uzaklaştırılan Taliban, Afganistan’da başkent Kabil’i de alarak yeniden kontrolü sağladı. Taliban’ın yeniden güç kazanması sonrası kadınlar, yaklaşık 20 yıllık mücadelelerle kazanılan özgürlükleri kaybetmekten korkuyor.

Siyasetçiler, aktivistler, sanatçılar ve bürokratlar dahil çok sayıda kadın yaşamlarının tehlikede olduğunu söylüyor.
Kadınların açıklamalarında sadece korku değil öfke ve çaresizlik de hakim.

Taliban’ın ilerleyişi sonrası televizyon röportajları ve sosyal medya aracılığıyla çağrılarını duyurmaya çalışan kadınlar, Taliban’ın beklenmedik bir hızla ülkede kontrolü ele geçirmesi karşısında şaşkınlığını ve umutsuzluğunu dile getirdi.

“Şoktayım… Bir kadın olarak kendimi geliştirmek, bir yerlere gelebilmek için bu kadar mücadele verdikten sonra kendimi nasıl eve kapatacağım?”

“Taliban’ın ele geçirdiği her şehirde hayaller yok oluyor. Tarihimi, geleceğimiz yok oluyor. Hayat ve güzellikler yok oluyor. Dünyamız yok oluyor.”

“Daha çocuktum ama hatırlıyorum. Annem bana dondurma alacaktı. Birlikte evden çıkmıştık. Taliban, annemi yanında bir erkek olmadan sokağa çıktığı için kırbaçlamıştı. O karanlık günler geri dönüyor”

“Bugün Herat Üniversitesi’ne kadın öğrenciler alınmadı. Sadece erkeklerin girişine izin veriliyor. Sesimizi duyan var mı?”

Bazı kadınlar örgütün kayda değer bir direnişle karşılaşmadan bir bir vilayetleri alabilmiş olmasına, bazıları da Afganistan Cumhurbuşkanı Eşref Gani’nin başkent Kabil’in kaybedilmesi sonrası ülkeyi terk etmesine tepki gösterdi.

Kaynak: BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi