Dimitriu: Türkiye müzakereleri BM çerçevesi içine çekmeli

Kıbrıslı Rum Meclis Başkanı Annita Dimitriu, Türkiye’nin eylemlerinin yalnız Güney Kıbrıs’ı ilgilendiren bir konu olmadığını söyleyerek bölgenin istikrarı için Türkiye'nin Kıbrıs sorunundaki müzakereleri BM çerçevesi içine çekmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıslı Rum yönetiminin Maraş açılımını engelleme gayretleri çerçevesinde uluslararası alandan çeşitli açıklamalar gelirken, “Maraş Belediyesi”, “geleneksel anti işgal” etkinliğini bu akşam (7 Ağustos Cumartesi) Derinya’daki “Maraş Kültür Merkezi”nde düzenliyor.

Fileleftheros’un haberine göre, “belediye” bu akşamki etkinliğe katılımı sağlamak için dün Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunan Belediyeler Birliği heyeti eşliğinde Rum Meclis Başkanı Annita Dimitriu’yu ziyaret etti.

Annita Dimitriu, Türkiye’nin faaliyetleri nedeniyle “çok zor bir dönem geçirdiklerini” kaydederek, “anti işgal” etkinliğine Yunan yetkililerin katılıyor olmasının Yunanistan’ın fiili desteğini sembolize ettiğini söyledi.

Dimitriu, konuklarına, özellikle kapalı Maraş’ta yoğunlaşan faaliyetleri göğüslemek için uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği temasları anlattı. Uluslararası toplumun, “Türkiye’nin tehdit ve eylemlerinin yalnız Güney Kıbrıs’ı ilgilendiren bir konu olmadığını, gerginliği artırdığını ve Doğu Akdeniz bölgesinde barış, istikrar ve güvenlik sağlama çabalarını tehdit ettiğini sarih olarak anlaması” için birlik ve koordinasyonun şart olduğunu da söyledi.

Yunan Belediyeler Birliği adına konuşan heyet başkanı, Rum yönetimi ile Yunanistan arasındaki “kardeşlik bağlarına” vurgu yaparak, “Bütün Yunanistan her zaman Kıbrıs halkının yanındadır” dedi.

Gazete, Annita Dimitriu’nun Letonya Meclis Başkanı İnara Murnietse ile Maraş konusunu görüşerek, Türkiye’yi şikâyet ettiğini yazdı. Letonya’nın Güney Kıbrıs’ın kaygılarını paylaştığını belirten gazete, muhatabının da Kıbrıs’taki tarafların yapıcı ruh sergilemesi, Türkiye’nin de müzakereleri BM çerçevesi içine çekmesi gerektiği görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi