ILO: İş yaşamında kadınların maruz kaldığı ayrımcılık devam edecek

ILO'nun paylaştığı yeni politika özeti, 2021'de 2019'a kıyasla 13 milyon daha az kadın istihdam edileceğini, erkeklerin istihdamının ise 2019 seviyelerine ulaşacağını ortaya koyuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, COVID-19 salgını sırasında kadınların maruz kaldığı orantısız iş ve gelir kayıpları yakın gelecekte de devam edecek.

ILO’nun paylaştığı yeni politika özeti, 2021’de 2019’a kıyasla 13 milyon daha az kadın istihdam edileceğini, erkeklerin istihdamının ise 2019 seviyelerine ulaşacağını ortaya koyuyor.

Çalışma çağındaki erkeklerin yüzde 68,6’sına kıyasla, 2021’de dünyadaki çalışma çağındaki kadınların yalnızca yüzde 43,2’si istihdam edilecek.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ AMERİKA’DA
2019 ve 2020 yılları arasında kadın istihdamı yüzde 4,2 oranında düşerken erkeklerin istihdamı da yüzde 3 azaldı. Tüm bölgeler aynı şekilde etkilenmedi. Amerika, yüzde 9,4 ile pandemi nedeniyle kadın istihdamında en büyük düşüşü yaşadı. İstihdam edilen kadın sayısındaki ikinci en yüksek düşüş, 2019-2020 yılları arasında kadınların istihdamının yüzde 4,1 ve erkeklerin yüzde 1,8 oranında azaldığı Arap ülkelerinde gözlendi.

Asya ve Pasifik’te pandemi, kadın istihdamının erkekler için yüzde 2,9’luk bir düşüşe kıyasla yüzde 3,8 oranında azalmasına neden oldu. Avrupa ve Orta Asya’da kadın istihdamı erkeklere göre önemli ölçüde azaltılarak sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 1,9’luk bir düşüş yaşandı.

ÇÖZÜM TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI STRATEJİLERDE
ILO, pandemi sırasında, kadınların işlerini kaybetmelerini önlemek için önlemler alan ve mümkün olduğunca erken istihdama yeniden girmelerine izin veren ülkelerin daha iyi performans gösterdiklerini ifade etti:

“Örneğin Şili ve Kolombiya’da yeni işe alınanlara ücret sübvansiyonları uygulandı ve kadınlar için daha yüksek sübvansiyon oranları sağlandı. Kolombiya ve Senegal, kadın girişimciler için destek yaratan ve güçlendiren ülkeler arasındaydı. Meksika ve Kenya, kadınların kamu istihdam programlarından yararlanmalarını garanti altına almak için kotalar oluşturdu.”

ILO, daha adil bir ilerlemenin toplumsal cinsiyet eşitliğini merkezine alan ve toplumsal cinsiyete duyarlı stratejileri uygulamaya koymakla mümkün olacağını vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****