BM Güvenlik Konseyi Maraşla ilgili yeni taslak metni tartışıyor

BM Güvenlik Konseyi Maraşla ilgili dün tartışılan taslak metni ülkelerin kaygılarını tam yansıtmadığı gerekçesiyle kabul etmedi ve yeni bir taslak metin üzerinde tartışmaya başladı.

Türkiye’nin Maraş’a ilişkin açıklamalarına yönelik yeni bir BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Açıklaması taslağı İngiltere tarafından sunuldu.

“Güvenlik Konseyi, Türk ve Kıbrıslı Türk liderlerin 20 Temmuz 2021’de, Kıbrıs’ta kapalı Maraş bölgesinin bir bölümünün yeniden açılmasına ilişkin açıklamasını kınıyor” diyen taslak bildiri, Kıbrıs saatiyle 16.00’ya kadar sessizlik prosedürüne alındı.

Dün Çin, Hindistan ve İrlanda’nın sessizlik prosedürünü bozmasının ardından Londra ile Lefkoşa ve Londra ile Washington arasında müzakereler devam etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Maraş konusunda Güvenlik Konseyi’nin güçlü bir tepki göstermesi konusunda ısrarcı.

BM’NİN ÖNCEKİ MARAŞ KARARLARI
BM Güvenlik Konseyi’nin daha önce Maraşla ilgili 1984 ve 1992 aldığı iki karar bulunuyor. 1984 yılında alınan 550 sayılı karar, Maraş’ın herhangi bir yerine, sakinleri dışında başkaları tarafından yerleşmeye yönelik her türlü girişimi kabul edilemez buluyor ve bu bölgenin BM yönetimine devredilmesi çağrısında bulunuyor. BM Güvenlik Konseyi’nin 1992 yılında alınan 789 sayılı ikinci kararı ise, 550 sayılı kararın (1984) uygulanması açısından, şu anda Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün kontrolü altındaki alanın Maraş’ı da kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi