BM Güvenlik Konseyi Erdoğan’ı ve Tatar’ı kınadı

BM Güvenlik Konseyi, Türk ve Kıbrıslı Türk liderlerin Kıbrıs'ta, 20 Temmuz 2021'de, kapalı Maraş bölgesinin bir bölümünün yeniden açılmasına ilişkin açıklamalarını kınadığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Maraş’ta alınan tek taraflı kararlardan dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı kınayan açıklamasını yayınladı.

BMGK üyeleri tarafından onaylanan açıklamada, Konsey Maraş’ın statüsünü 550 (1984) ve 789 (1992) sayılı karar da dahil olmak üzere daha önceki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği şekilde yeniden teyit etti. Güvenlik Konseyi, Maraş’ın herhangi bir bölümünü, sakinleri dışında herhangi bir kişi tarafından yerleşime yönelik herhangi bir girişimin kabul edilemez olduğunu ve BM’nin Maraş ile ilgili almış olduğu kararlara uygun olmayan hiçbir eylemde bulunulmaması gerektiğini de yineledi.

Konsey’in açıklamasında ayrıca, “Kıbrıs halkının istekleri doğrultusunda ve ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği üzere siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyona dayalı, kalıcı, kapsamlı ve adil bir çözüme olan bağlılığını ve Genel Sekreterin çabalarını desteklediğini yineliyor.” ifadelerine de yer verildi.

MARAŞ’TA ATILAN BÜTÜN ADIMLAR GERİ ALINMALI
Güvenlik Konseyi, bu hareket tarzının derhal geri alınmasını ve Ekim 2020’den bu yana Maraş’ta atılan tüm adımların geri alınmasını talep ediyor. Güvenlik Konseyi, kararlarına uygun olmayan ve adada gerilimi artırabilecek ve çözüm umutlarını zedeleyebilecek herhangi bir tek taraflı eylemden kaçınma gereğinin altını çizdi.

Maraş’ın BM yönetimine devredilmesi de dahil olmak üzere kararlarına tam saygı gösterilmesini ve uygulanmasını vurgulayan BMGK, UNFICYP’nin hareket özgürlüğüne saygı gösterilmesinin önemini de belirtti.

Açıklamada, Güvenlik Konseyi’nin konuyla ilgilenmeye devam edeceği vurgusu da yapıldı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi