Erdoğan’ın Kıbrıs’taki açıklamaları BM gündemine getiriliyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs'taki açıklamalarına AB, ABD ve Fransa'dan tepki gelirken, Kıbrıs güneyi ve Fransa konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağını duyurdu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ziyaretindeki sözlerine Salı gününden bu yana tepki yağıyor. AB, ABD ve Fransa’dan sonra Kıbrıs Rum kesiminden de yeni bir açıklama geldi. Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununa ilişkin bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne özel oturum çağrısı yapacaklarını söyledi.

FRANSA’DAN TEPKİ
Çarşamba günü bir açıklama da Fransa’dan yapıldı. Fransa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Kıbrıs için “iki devletli çözüm” sözleriyle provokasyon yapmakla suçladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Fransa, koordineli olmayan ve provokasyon teşkil eden bu tek taraflı adımdan derin üzüntü duymaktadır” denildi.

Açıklamada ayrıca Erdoğan’ın açıklamasıyla ilgili olarak, “Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümü için müzakerelerin acilen yeniden başlatılması için gerekli olan güvenin yeniden tesis edilmesi çabalarına zarar veriyor” ifadeleri kullanıldı.

FRANSA’DAN BMGK ADIMI
Bakanlık, bu ay BM Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden Fransa’nın konuyu Perşembe günü konseyde gündeme getireceğini belirtti. Açıklamada, “Fransa, iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyona dayanan, iki topluma siyasi eşitliklerinin tam garantisini sunan BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan çerçeveye bağlılığını teyit ediyor” denildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi