Polis Genel Müdürü’nden talimat: “Erdoğan gelecek, kanun manun yok!”

Recep Tayyip Erdoğan’ın bundan on yıl önce 20 Temmuz kutlamaları için adada olduğu sırada KTHY binası önünde Sendikal Platformun düzenlediği eylemde yaşanan polis şiddetine ilişkin detaylar ortaya çıktı. Dava edilen polislerden biri kendisine talimatın Polis Müdürü Günay Özan tarafından verildiğini ve “Erdoğan gelecek, bugün kanum manun yok” dediğini iddia etti.
19 Temmuz 2011 tarihinde dönemin TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaya ziyareti sırasında eski KTHY binası önünde Sendikal Platformun düzenlendiği eylemde yaşanan saldırılar nedeniyle polislere ve PGM’ye açılan davalar devam ediyor. Bugüne kadar açılan birçok davada göstericilerin darp edildiği, haksız tutuklandığı, gösteri özgürlüğü ihlal edildiği yönünde kararlar verildi ve tazminatlar ödendi.

ZİYARETTEN ÖNCE ÜST RÜTBELİLERLE TOPLANTI
Duruşması sona eren ve kararı henüz okunmayan Pembe Birinci’nin açmış olduğu davada davalı olan Polis Müfettişi Arslan Coşkun duruşma sırasında olayın gerçek yüzünü ortaya seren bir şahadet verdi. Arslan Coşkun, vermiş olduğu yeminli şahadetinde 18 Temmuz 2011 tarihinde dönemin Polis Müdürü Günay Özan’ın kendisi ve diğer üst rütbeli polislerle toplantı yaptığını ve “19 Temmuz 2011 tarihinde TC Başbakanın adaya geleceğini, ona karşı hiçbir şey yapılmasını istemediğini ve yarın kanun manun yok şeklinde” konuşma yaptığını iddia etti. Günay Özan ise mahkemede şahadet vermedi.

HİÇBİR POLİSE HENÜZ CEZA DAVASI AÇILMADI
Bunun dışında, PGM adına şahadet veren Polis Müdür Muavini Arif Konyalı, saldırı emrinin yasal olmadığını kabul etti. Öte yandan PGM yayını olan “Polis Taktikleri” isimli kitapta toplumsal olaylarda öncelikle çocuk, kadın ve yaşlı kişilere müdahale edilmesinin yazdığını da söyledi.
Söz konusu olayın üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen ve mahkemeler birçok kez tazminat kararı vermiş olmasına rağmen, herhangi bir polise henüz bir ceza davası açılmış değil.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi