Güneyde emeklilik yaşına sendikalardan tepki

Kıbrıslı Rum Çalışma Bakanının Meclis'te ortaya koyduğu emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmasına dair keskin görüşleri PEO ve SEK sendikalarının tepkilerine yol açtı.

Kıbrıslı Rum Çalışma Bakanının Mecliste ortaya koyduğu emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmasına dair keskin görüşleri PEO ve SEK sendikalarının tepkilerine yol açtı. Her iki sendika da dün yaptığı açıklamalarda “emeklilik yaşının uzatılması için nedenlerin olmadığını” söyledi.

RIK News’ten Vula Harana’nın çevirdiği habere göre PEO böyle bir şeyi kabul etmeyeceğini netleştirdi. PEO ayrıca 63 yaşında emekli olanların emeklilik maaşına yüzde 12 oranında yapılan kesintinin kaldırılmasına dair genel talebe yönelik Çalışma Bakanı Zeta Emilianidu’nun açıklamalarını sorunlu ve yapıcı olmayan görüşler olarak nitelendirdi.

PEO ilgili açıklamasında “Sosyal Sigortalar Fonunun yaşayabilirliği önemli bir konudur. Ancak bu, çalışanların günümüz ihtiyaçlarına cevap veren bir sosyal sigorta sistemine olan ihtiyacın önüne geçemez. PEO Çalışma Bakanını, adil ve sosyal açıdan dengeli çözümler bulması amacıyla Sosyal Sigorta Fonuna dair bir diyaloğu başlatması için Çalışma Danışma Kurulunu derhal toplamaya çağırdı.

SEK sendikası yaptığı ilgili açıklamada Çalışma Danışma Kurulu çerçevesinde emeklilik sistemi ve yüzde 12’lik penaltı konularının üç taraflı bir toplantıda ele alınacağı bir diyaloğun yapılmasının beklendiğini hatırlattı. SEK’in çalışanları ilgilendiren hassas konuların sosyal ortaklar tarafından tartışılarak kararlar alındığını Meclis partilerine net bir şekilde belirttiği bir dönemde diyaloğun yönlendirilmesini ve sonucunun baştan belirlenmesini hedefleyen bir tartışmanın yapılmasının haksız bir hareket olduğunu belirtti. SEK yaz tatilinden önce hedefli ve yapılandırılmış bir diyaloğun başlayacağını hatırlattı ve ele alınacak konuları şöyle sıraladı:

Emeklilik sisteminin yenilenmesi

Üçüncü ülke yurttaşı çalışanların Çalışma Stratejisinin yeniden ele alınarak yeniden düzenlenmesi ve çağdaşlaştırılması

İşyerinde güvenlik ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi

Kalkınma ve Dayanıklılık Planında yer alan öngörülerin hayata geçirilmesi

Asgari ücret ve

Tele-çalışmayla ilgili konuların düzenlenmesi

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****