Kara günün bilançosu: 4 kişi öldü, 55 kilometrelik alan küle döndü

Limasol'da başlayan yangının hasar tespit çalışmaları devam ediyor. İlk belirlemelere göre 4 Mısırlı işçi yaşamını kaybetti, 55 kilometrelik alan küle döndü. 9 köyün 6'sında durumun trajik olduğu belirtildi.

Kıbrıs’ın güneyinde geçtiğimiz Cumartesi günü Limasol’a bağlı Arakapas köyünden başlayan ve ilerleyen saatlerde bölgedeki diğer köylere yayılarak ancak dün bu sabah tam anlamıyla kontrol altına alınan yangın sonucunda 4 Mısırlı işçi hayatını kaybetti ve yaklaşık 55 kilometrekarelik bir alan yandı.

Alithia gazetesi “Kıbrıs’ın Kalbi Yandı- Kıbrıs İçin Kara Gün- Yangınlardan Ötürü 4 Kişi Hayatını Kaybetti” başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yangınla ilgili açıklamasında, yangının, 1974 savaşından beri yaşanan en büyük felaket olduğunu iddiasında bulunduğunu yazdı.

Yangın sonucunda Güney Kıbrıs’ın “kalbinin” yandığını yazan gazete, domates serasında çalışan ve bindikleri araçla yangın yerinden kaçmaya çalışırken 25-35 yaşları arasındaki 4 Mısırlı mevsimlik işçinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Ormanlık arazi, ekinler ve küçük sanayi işletmelerinin bulunduğu yaklaşık 55 kilometrekarelik bir alan ve içerisinde bulunan havanlar, evler ve arabaların yandığı belirtildi.

Yangından etkilenen bölgelerin dün akşam güvenli ilan edildiklerini ve bölge sakinlerinin evlerine dönmesine izin verildiğini kaydeden gazete, itfaiye ekiplerinin ise alarm durumunda kaldıklarını yazdı.

Cumartesi günü Limasol’a bağlı Arakapas köyünde başlayan yangının hava şartlarından ötürü birkaç saat içerisinde Eptagonia, Akapnu, Oras, Melinis, Sikoptera, Odu, Ay. Vavatsina ve Vavatsina köylerine yayıldığını belirten gazete, yangının 55 kilometrekarelik bir alanda, önünde bulduğu her şeyi yerle bir ettiğini kaydetti.

Larnaka ve Limasol’un dağlık bölgelerindeki 9 köyün yangından zarar gördüğünü belirten gazete, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in ise Vavatsina’daki koordinasyon merkezinde yangını takip ettiğini ve daha sonra yangından etkilenen bölgeleri ziyaret ettiğini yazdı.

Anastasiadis, ayrıca devletin yangından zarar görenlere ve hayatını kaybeden kişilerin ailelerine yardım edeceğini ifade etti.

Rum lider, bir gazetecinin “toplumun yangınları çıkaranlar için emsal cezalar istediğine” dair yorumunu yanıtında, emsal cezalar olması için kanıt olması gerektiğini dile getirdi.

Hassasiyetleri olan ve şikayette bulunan vatandaşlar olduğunu ve ilk tutuklamaların yapıldığını da söyleyen Anastasiadis, tüm vatandaşlara, gerek bilinçsiz, gerek kasti, gerek de ihmalkar bir şekilde yangınlara sebep olanlara karşı uyanık olmaları çağrısında da bulundu.

Rum hükümetinin yangından zarar gören bölgelere yönelik ilk destek önlemlerinin önümüzdeki Çarşamba günü açıklanacağını ve zararların karşılanacağını ifade eden Anastasiadis, ziyaret ettiği 6 köydeki durumun trajik olduğunu da dile getirdi.

En büyük üzüntüsünün ise can kayıpları yaşanması olduğunu dile getiren Anastasiadis, hayatını kaybeden kişilerin ailelerini de göz ardı etmeyeceklerini ifade etti.

Rum İçişleri Bakanı ise açıklamasında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana en yıkıcı yangını yaşadıklarını” söyledi.

Yangının dün öğlen saatlerinden itibaren kontrol altına alınmaya başladığını belirten gazete, yangının söndürülmesine Rum itfaiyesine bağlı araçlarla Yunanistan ve İsrail’den hava araçlarının katkıda bulunduğunu belirtti.

Öte yandan, Rum Polisinin yangının çıkmasına sebep olduğu düşünülen 67 yaşındaki bir kişiyi tutukladığını yazan gazete, söz konusu kişinin olayla bir ilgisi olduğuna itiraz etmesine rağmen, aleyhinde 8 gün gözaltına alınmasına neden olan bilgiler bulunduğunu belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi