Lute ışık görmezse yeni konferans önermeyecek

BM Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute, 21 Haziran'da liderlerle yapacağı görüşmelerde ortak zemin görmezse, Genel Sekreter Guterres’e yeni bir gayriresmî 5+BM konferansı önermeyecek.

BM Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un, taraflar arasında ortak zemin göremezse, Genel Sekreter Guterres’e yeni bir gayriresmî 5+BM konferansı önermeyeceği bildirildi.

Haravgi ve Alithia BM’den bir kaynağın Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamaya dayanarak, şu ana kadar yaptığı istişarelerde ortak zemin saptayamayan Lute’un New York’tan 21 Haziran’da öğleden sonra Ada’ya geleceğini yazdı. Salı sabahı Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar ile toplantı yapacak olan Lute’un saat 09.30’da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’le, öğle saatlerinde de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşeceği kaydedildi.

Lute’un ortak zemin göremezse Genel Sekreter’e yeni bir gayriresmî konferans önermeyeceğini, şimdilik böyle bir ortak zemin de olmadığını söyleyen kaynak, Lute’un Çarşamba gününü Ada’da yapacağı diğer görüşmelere -şu ana kadar belirlenmedi- ayıracağını ve 24 Haziran’da Ada’dan ayrılacağını belirtti.Aynı kaynak BM Güvenlik Konseyi’nin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’yi ziyaret edeceği 20 Temmuz’un hemen ertesi günü (21 Temmuz) Genel Sekreter’in Barış Gücü ve İyi Niyet Misyonu raporlarını görüşeceğine dikkat çekti. 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi