“GYÖ’lerin uygulanması gerginliği azaltacak ve tarafların endişelerini giderecek”

Nikos Anastasiadis, İngiltere’nin Kıbrıs Yüksek Komiserliği’nde yaptığı konuşmada, sunmuş olduğu GYÖ’lerin hem gerginliğin azaltılması hem iki tarafının endişelerini karşılayacağını hem de müzakerelerin devamına izin vereceğini söyledi.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, önerdiği Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) uygulanmasının önemine işaret ederek, bunun hem gerginliğin azaltılması hem iki tarafının endişelerini karşılayacağını hem de müzakerelerin devamına izin vereceğini söyledi.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth`in yaş günü dolayısıyla İngiltere’nin Kıbrıs Yüksek Komiserliğinde düzenlenen bir resepsiyon sırasında konuşan Rum Lider Anastasiadis, “Sunduğum Güven Yaratıcı Önlemlerin onaylanması gerginliğin azaltılması ve iki tarafının endişelerinin karşılanması konusunda önemli bir rol oynayacağına (game-changer) inanıyorum” dedi.

Rum Lider Anastasiadis, sunduğu önlemlerinin Maraş konusu, Kıbrıs’ın kuzeyindeki havalimanı ile havaalanları, ek protokol ve doğal kaynaklarının kullanılması konusunu hukuki ve adil bir şekilde ele alınmasına izin vereceğini söyledi.

Anastasiadis konuşmasında, söz konusu Güven Yaratıcı Önlemlerin onaylanması ve uygulanması Kıbrıs sorununda 2014 ortak mutabakat ve bugüne kadar sağlanan uzlaşmalara saygı göstererek BM Genel Sekreteri’nin çerçevesindeki altı noktanın üzerinde stratejik bir anlaşmanın sağlanması Kıbrıs sorunundaki barış sürecine devam edilmesine yardımcı olacağını belirtti.

Anastasiadis, devamla İngiltere’nin Kıbrıs sorununun dış boyutuyla ilgili oynadığı role atıfta bulunurken Kıbrıs sorununda ileri adım atılması için tek yöntemin BM parametreleri çerçevesinde müzakerelere devam edilmesi olduğuna işaret etti.

Resepsiyonda konuşan İngiltere’nin Kıbrıs Yüksek Komiseri, Steven Lilly, ülkesinin BM Genel Sekreteri’nin Cenevre’de gayri resmi beşli konferansında ilerleme sağlanması amacıyla harcadığı çabaları memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Komiser, Kıbrıs sorununda en yakın zamanda başarılı olacak yeni bir konferansının gerçekleşmesi amacıyla “acil bir şekilde ve kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi