Kıbrıslılar ortak iradelerini Guterres’e iletti

Kıbrıs'ın iki tarafından 120 örgüt başarısızlıkla sonuçlanan Cenevre görüşmelerinin ardından federasyon yönündeki ortak iradeyi dile getirmek için BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup gönderdi.

24 Nisan’da iki toplumlu hareketin organizatörleri BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar aracılığıyla BM Genel Sekterine bir mektup göndererek, Kıbrıs’ın siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çatısı altında yeniden birleşmesi yönünde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ortak iradelerini dile getirdiler.

Mektupta temel olarak hareketi düzenleyen 120 örgütün ortak açıklaması yer alıyor. Mektupta, siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyon hedefine bağlı oldukları, barışçıl bir gelecek inşa etmek istedikleri belirtilerek gerekli tüm sağlık önlemleri alınarak tüm barikatların hemen şimdi açılması, iki toplum arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, Yeşil Hat Tüzüğünün iyileştirilmesi ve Kıbrıslı Türklerin uluslararası pazarlara ulaşım koşullarının sağlanması, insani temasların çalışma, kültür ve eğitim alanları da dâhil, her düzeyde geliştirilmesi çağrısı yapılıyor.

Yapılan açıklamaya göre, Spehar yanıtında, içinden geçilen kritik anlarda her iki taraftan da sivil toplum örgütleri hareketlerinin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

Kıbrıs Haber Ajansı

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi