Stefanu: Anastasiadis’e Çavuşoğlu’nun ‘hastane’ açıklamalarını sorduk

AKEL Sözcüsü Stefanus Stefanu, Cenevre Özel’in konuğu oldu. Yarın başlayacak toplantı öncesinde değerlendirmelerde bulunan Stefanu, TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, ‘Anastasiadis bana Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere hastanelerini bile açmak istemiyor dedi’ açıklamalarını Anastasiadis’e sorduklarını ancak kendisinin böyle bir şey söylediğini reddettiğini açıkladı.

Stefanu’nun öne çıkan değerlendirmeleri şöyle:

“Bugün açık olan tablo şudur; önümüzde BM kararlarında belirtildiği şekilde siyasi eşitliğe dayalı federasyon çözümü dışında başka bir çözüm seçeneği yoktur. Aksi takdirde elimizde kalan taksim olacaktır ve bu Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler için yeni maceraların başlangıcı olacaktır.”

“Türkiye’yi de çözüm yönünde doğalgazın motive etmesi sağlanabilir. Bu konuda Anastasiadis’e Aralık ayında kapsamlı şekilde üç öneri sunduk.”

“Müzakerelerin yeniden başlaması için ortak zeminin nasıl bulunacağı sorusunun cevabı oldukça basit, taraflar bugüne kadar üzerinde anlaşmaya varılmış olan uluslararası toplumun da kabul ettiği çözüm zeminine saygı duymalı, bağlı kalmalı.”

“Cenevre’de başarısız olunursa ardından durum çok zor hale gelecektir. Olur da sonuç olumsuz olursa ortaya çıkacak zor durumda olumsuzluğu nasıl göğüsleyeceğimizin mücadelesini vereceğiz. Arzumuz, çabamız buluşmanın başarılı olmasıdır.”

“Sayın Anastasiadis’e TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun ‘Anastasiadis bana Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere hastanelerini bile açmak istemiyor dedi’ açıklamalarını sorduk. Kendisi bu sözleri söylediğini reddetti. Kendisinin böyle bir söylevi olmadığını belirtti.”

“18 yıl önce barikatlar açıldı. O zamana kadar Rauf Denktaş ile iki toplumdaki milliyetçi, şovenlerin güçlü şekilde dile getirdikleri masal yıkıldı. Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların birlikte yaşayamayacakları, birlikte yaşamak istemedikleri yönündeki iddialar barikatların açılması ve ardından yaşananlarla tamamen çürümüş oldu. İki toplumun da çoğunluğu yurdumuzda barış içerisinde birlikte yaşamayı, çalışmayı, üretmeyi istiyor.”

“2004 yılında Kıbrıs Rum toplumunun Annan Planı’nı reddetmesi Kıbrıs sorununun çözümünü istemediği anlamına gelmez. Referandumun sonucunu baz alan Kıbrıslı Rum toplumundaki bazı milliyetçi kesimler, ‘çözüm Rumlar tarafından reddedildiğine göre bundan sonra çözümün zemini değiştirilmelidir’ dedi. Papadopulos ‘hayır’ çıkması için çalışan bir liderdi. O bile iki yıl sonra Talat ile birlikte görüşerek 8 Temmuz 2008 ortak açıklamasını yaptı ve orada belirtilen çözüm de federal çözümdü.”

“Geçmişin acı derslerinden aldığımız sonuçların ışığında bugün ortaya konulan bu çabanın başarılı olması için elimizden geleni yapalım. Birlikte referanduma gidelim ve iki evet ile ortak vatanımızı birlikte yönetelim.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi