“İstifa söz konusu değil, görevimin başındayım!”

"Federasyon Yolunda Birlikte" yürüyüşüne destek açıklayarak katılan Tabipler Birliği'ne yönelik eleştirileri Başkan Özlem Gürkut Bugün Kıbrıs'a değerlendirdi.

Bu Memleket Bizim Platformu’nun, “Federasyon Yolunda Birlikte” ismiyle gerçekleştirdiği yürüyüşe destek açıklayarak eyleme katılan Tabipler Birliği’ne yönelik tepkilerin ardından Başkan Özlem Gürkut, Bugün Kıbrıs’a konuştu. Gürkut, Birliğin eski dönemlerden beri federasyon ile ilgili duruşu olduğunu çünkü bu meselenin halkın ruh ve beden sağlığını etkilediğini söyleyerek istifa çağrılarına karşı “görevimin başındayım” dedi. Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin tavrını değerlendiren Gürkut, “hiçbir zaman yanımızda olmadı, her zaman muhalefet yaptı, kendi siyasi tercihleri bu” dedi.

ULUSLARARASI STATÜ İÇİN FEDERASYON…
Gürkut, federasyon konusunda tüm üyelerin aynı görüşü paylaşmadığı yönündeki eleştiriler için ise 2004’teki Annan Planı dönemi ve tüm bu süreçlerde Tabipler Birliği’nin irade gösterdiğini hatırlattı. Gürkut, bunu diploması tanınmayan Kıbrıslı Türk doktorlar için, Dünya Tabipler Birliğine üye olmak için, yasal bir statüsü olmayan toplumun dünya ile kucaklaşması ve ellerindeki verileri uluslararası örgütlerle paylaşarak uluslararası fonlardan pay alabilmek için yaptıklarını ifade etti. Kıbrıs Türk halkının bütün sorunlarının temelinde çözümsüzlüğün yattığını kaydeden Gürkut, BM parametrelerine bağlı kalarak federasyon yoluyla uluslararası statüye sahip olana kadar da mücadele edeceklerini söyledi.

TOPLUMUN RUH VE BEDEN SAĞLIĞI BİZİ İLGİLENDİRİR
Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir sivil tolum örgütü olarak yasamız bize insan sağlığını, halk sağlığını ilgilendiren konularda görev üstlenmeyi emretmiştir. İçinde bulunduğumuz tüm sorunlar uluslararası statüye sahip olmamamızdan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bu durum ruh ve beden sağlığımızı etkileyen bir meseledir.
Tabipler Birliği yapılan değerlendirmelerinde eskilerden beri uluslararası platforma kabul göreceğimiz, toplum olarak statüye kavuşacağımız çözüm modelinin BM parametrelerinde belirlenen federasyon olduğu konusunda görüşünü oluşturdu. Bu anlamda 5’li zirve öncesi bütün taraflara masada konuşulması gerekenin federasyon olması gerektiği noktasında birleştik ve açıklamayı bu nedenle yaptık. Siyasi bir iş olsun ya da seçim var ve bir partiyi destekledik gibi bir şey yok. Hekimler olarak Kıbrıs Sorunu bizleri çok ilgilendiren bir konudur. Tabipler Birliği bu ülkenin saygın ve güçlü bir sivil toplum örgütüdür. Böyle bir konuda da söz söylemesi gerekir.”

EYLEME SADECE BEŞ HEKİM SEMBOLİK KATILIM GÖSTERDİ
Tabipler Birliği’nin pandemi ile ilgili çok ciddi çalışmaları olduğunu, pandemi mücadelesinin yasal bir zemine çekilmesinde açılan dava ile öncülük ettiğini aktaran Gürkut, hekimlerin her gün işlerini yaparken kar ve zarar ölçümü yaptıklarını, hastalar adına bir risk üstelendiklerini ve yaşamdan yana tavır sergileyerek tıbbi müdahalelerini yaptıklarını söyledi. Gürkut, “burada da bu konunun hayati önem taşıdığını düşünerek risk analizi yaparak hekimlerimizi pandemi kuralları çerçevesinde eyleme çağırdık. Oda ve Birlik olarak eyleme destek çağrısı yaptık ve 23 kişilik yönetim ekibinden sadece 5 kişilik ekip ile yürüyüşe katılarak maskeli, mesafeli sembolik temsiliyet sağladık” dedi.

BULAŞ KAPALI ORTAMDA YAYILIYOR
Pandeminin başından beri maske, mesafe, hijyen dediklerini ancak mutasyonların ortaya çıkmasından itibaren buna bir de kapalı alanların havalandırılması maddesini eklediklerini ifade eden Gürkut, “son araştırmalar gösterdi ki esas bulaş kapalı ortamlarda oluyor. İlgili uzmanlarımızın açıklamalarına göre ülkemizdeki vakalarda da esas bulaş kaynağı aile içi ve kapalı alanlardır. Hastalık korumasız olduğun zamanlarda bulaşıyor” dedi. Açık alanlarda riskin çok az olduğunun bilindiğini ve açık alanda yapılacak bu eylemin riski göz almayı olanaklı kıldığını kaydeden Gürkut, hekimler olarak tüm kurallara ciddi şekilde uyduklarını belirtti.

HER ZAMAN KARŞIMIZDA DURMAYI TERCİH ETTİLER
Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin 7 Kasım’da açık havada yapılan Tabipler Birliği Genel Kurulunu da protesto ettiğini, üyelerine katılmayın çağrısı yaptığını ancak buna rağmen çok yüksek bir katılımla yeni yönetimin belirlendiğini ve kendisinin de oybirliği ile seçildiğini aktaran Gürkut, “Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Tabipler Birliği en doğru şeyleri yaparken de karşısında durmayı seçmiş hiçbir zaman birlikte durmamış muhalif tavır sergileyen bir örgüttür ve bu da kendi siyasi duruşları gereğidir diye düşünüyorum” dedi.

İSTİFA SÖZ KONUSU DEĞİL
Birliğe üye olup korona virüs konusunda dahi aynı fikri paylaşmayan doktorlar olduğunu belirten Gürkut, “durum böyleyken tüm hekimlerin ortak görüşünün aranması beklenemez. Seçimle göreve gelmiş bir yönetim kendi duruşu ile kendisine verilen görevi yerine getirmeye devam edecek. İstifa etmem söz konusu değil, görevimin başındayım” dedi.

Ayşemden Akın / Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi