Hangi araştırmalara göre?

Kamuoyu araştırmalarında halkın iki devletliliğe yüzde 80’nin üzerinde destek verdiğini savunan Cumhurbaşkanı Tatar, araştırmaların kaynağını göstermedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de yapılacak 5+1 toplantılarına katılmadan önce Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) mülakat verdi.

Olası bir anlaşmanın artık Kıbrıs’ın gerçeklerine dayalı olması halinde her türlü alanda işbirliği yapılabileceğini dile getiren Tatar, görüşmelerin Crans Montana’da masada bırakıldığı noktadan başlamasının artık söz konusu olamadığını söyledi.

Rum tarafının Crans Montana’da Kıbrıs’ın nimetlerini paylaşma niyetinde olmadıklarının net bir şekilde görüldüğün ve bunun son şans olduğunu anımsatan Tatar, masa devrilirse herkesin yoluna farklı bir düşünce ile müzakere sürecine başlayabileceğinin söylendiğini ve 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da buna onay verdiğini söyledi.

“Noldu da Akıncı tekrar Crans Montana noktasına geri döndü bunun cevabını bulamıyoruz. Türkiye ile temas yaptığımızda Crans Montana’da aynen konuştukları gibi olduğunu, Akıncı’nın bu neslin son denemesi, son şansıdır dedikten sonra Lefkoşa’ya geldiğinde biz da kendi devletimizle yolumuza devam edebiliriz. AB’de iki devlet de olabilir şeklinde açıklamaları vardır. Bunları erken zamanda Akıncı unuttu ama Türkiye unutmadı.” şekline konuşan Tatar, Crans Montan’daki federal temelde bir anlayış için yapılacak çalışmanın zaman kaybı olacağını vurguladı.

“8 PLAN DENENDİ…9. DENEMENİN NE ANLAMI VAR”
1968’den bugüne 11 planın masaya geldiğini 1977’den sonra iki toplumlu iki bölgeli federasyon anlaşması için de 8 plan olduğunu söyleyen Tatar, bunların bir tanesinin Annan Planı bir tanesinin de Crans Montana da ortaya konduğunu ve bu 8 planın hemen hepsine Kıbrıslı Türklerin ‘evet’ dediğini Rumların da tümüne hayır dediğini anımsatarak, “9’uncuyu dememenin ne anlamı var. Bu 8 planda zaman kaybı oldu bir anlaşmaya varılamadı Türk tarafının iyi niyet sergilemesine ve fedakarlık yapmasına rağmen, neticede onlar AB’ye girdi biz dışarda kaldık” dedi.

“AKINCI SEÇİM SONUÇLARINI HAZMEDEMEDİ”

4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendisine yönelik söylemlerini kınayan Tatar, “böyle bir üslup kendisine hiç yakışmıyor. Herhalde seçim sonuçlarını halen daha hazmedemedi” dedi. Tatar, sürekli Türkiye’nin adamı şeklinde seçim kazanma yorumlarının da artık yakışık almadığını kaydetti.

Yapılan bu söylemlerin artık hakarete vardığını söyleyen Tatar, “ben Türkiye’nin adamıysam sen kimin adamısın. Ben Türkiye’nin adamı olmaktan gurur duyarım. Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını koruması için bu topraklarda özgürce, gurur haysiyetle ve ayrıca bağımsız şekilde var olabilmek için güveli bir gelecek için Türkiye ile beraber hareket etmek durumundayız” dedi.

“FEDERASYON OLURSA TÜRKİYE ASKERİ GİDECEK”
İki devletliliğin altı boştur diyenlere söyleyecek sözü olduğunu dile getiren Tatar, iki devletin altında 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki hakların olduğunu, halkın mücadelesi, Türkiye’nin desteği, 1977’den sonra yapılan birçok görüşme ve 8 plan olduğunu ve hepsine Türklerin evet dediğini Rumların da hayır diyerek süreci tükettiğini ifade etti.

Kamuoyu araştırmalarda halkın iki devletliliğe yüzde 80 artı destek verdiğini dile getiren Tatar, federasyon modelinde Türkiye’nin adadan gideceğini askerin de tamamen çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Zaman içerisinde halkların tamamen ayrıldığını ve koptuğunu savunan Tatar, halkların ayrılışının, federasyonun başarılı olmamasında büyük unsur olduğunu ileri sürdü.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi