Çin, Cenevre görüşmelerinin yeni Kıbrıs müzakerelerinin yolunu açacağını umuyor

Çin’in Kıbrıs Büyükelçisi Liu Yantao, ülkesinin Cenevre’de yapılacak olan 5+1 gayrı resmi toplantısının Kıbrıs’ta bir çözüm için müzakereleri başlatmaya yardımcı olacağını umduğunu belirtti.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın (KHA) sorularını yanıtlayan Liu Yantao, Kıbrıs sorununun ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararları esasında çözülmesi gerektiğine işaret etti; Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak Kıbrıs’ta bir çözümü kolaylaştırmak için yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini bildirdi.

Büyükelçi Liu, “Çin Kıbrıs’ın siyasi sürecini yakından takip etmektedir. Birleşmiş Milletler’in ve ilgili tarafların, 27-29 Nisan 2021’de Cenevre’de yapılacak olan sonuç amaçlı 5+1 gayrı resmi görüşmesi için çabalarını memnunlukla karşılıyoruz. Umarız bu görüşmeler, müzakerelerin yeniden başlamasına yardımcı olacaktır” dedi.

“Kendilerinin ilkeli görüşlerinin Kıbrıs sorununun ilgili BM kararları ve Kıbrıs halkının kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüm için istekleri doğrultusunda çözülmesi olmaya devam ettiğini ifade eden Çin Büyükelçisi, bunun Kıbrıs’ın istikrar ve refahına, genelde Doğu Akdeniz bölgesi çıkarlarına hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden biri olarak Çin’in her zaman Kıbrıs sorununun çözümünü kolaylaştırmada yapıcı bir rol oynamaya ve Kıbrıs’ın, egemenlik ve toprak bütünlüğünü koruma çabalarını desteklemeye devam edeceğini bildirdi.

Ülkesinin iki toplumlu (Teknik) Komitelerin çalışmalarını desteklemeye de devam edeceğini duyuran Çin Büyükelçisi, ilgili bir soruyu yanıtlarken, Çin’in UNFICYP’in Kıbrıs’ta barış ve istikrarı korumadaki rolünü tamamen tanıdığını kaydetti; “UNFICYP’in görevinin yenilenmesine güçlü destek vermekteyiz. Çin barış gücü polisi UNPOL’un Kıbrıs’ta hizmetinden ve mükemmel çalışmasından büyük gurur duymaktayız” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Haber Ajansı

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi