“Garantiler, yabancı ordular, tek yanlı müdahale hakkı olmayan bir çözüm…”

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Kıbrıs sorunundaki çözüm çerçevesinin BM kararlarında belirlendiği mesajını verdi. Bulunacak olan çözümde garantiler, yabancı ordular ve üçüncü tarafların müdahale hakkı olmayan bir çözüm olmasının önemine işaret edildi.

Yunanistan’da temaslarda bulunan Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades bugün Mitsotakis ile görüştü. Görüşmeden önce açıklamada Anastasiades, BM Genel Sekreteri’nin “Türk istila ve işgali sonucu olan Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla uygun şartlarının olup olmadığının belirlenmesi için yapılan çabaların çok önemli olduğuna” işaret etti.

Anastasiades, Kıbrıs sorununun çözümü BM ve BM Güvenlik Konseyi kararlarında ve AB ilkelerinde belirlendiğini ifade ederek “çerçeve BM Genel Sekreteri ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı’nın huzurunda 25 Kasım 2019’da Berlin’de belirlendi” dedi.

Adadaki iki toplumun güvenli hissetmeleri ve tüm Kıbrıs halkının haklarının garanti edilmesi hedefiyle bir yön bulunması için çalışmalara devam ettiğini ifade eden Nikos Anastasiades, bulunacak olan çözümde garantiler, yabancı ordular ve üçüncü tarafların müdahale hakkı olmayan bir çözüm olmasının önemine işaret etti.

Anastasiades, Kıbrıs ve Yunanistan’ın ortak görüşler paylaştıklarını vurguladı.

Kyriakos Mitsotakis ise yaptığı açıklamada, Atina ve Lefkoşa’nın BM Genel Sekreteri’nin himayesinde yer alan ve Cenevre’de yapılacak gayri resmi konferans ışığında eylemlerini koordine ettiğini söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi